понедељак, 28. јануар 2019.

Omaž Žanu Rušu u Domu omladine Beograda

 

Dom omladine Beograda, u saradnji sa Francuskim institutom i Ateljeom Varan iz Pariza, sa velikim zadovoljstvom predstavlja dvodnevni omaž velikom francuskom sineasti Žanu Rušu (Jean Rouch), jednom od pokretača francuskog novog talasa i rodonačelniku cinéma vérité filmskog pravca.
 
U petak, 1. februara biće prikazano ostvarenje „Ja Crnac“ (Moi, un noir, 1958, 73′), film međaš, kako u celokupnom opusu Žana Ruša, tako i u istoriji svetske kinematografije.



U subotu, 02. februara održaće se predavanje sa temom: „Zašto ne? Filmovi Žana Ruša“. Predavač je Žan Noel Kristijani (Jean-Noël Cristiani), Rušov učenik i jedan od osnivača njegove filmske škole. Predavanje će biti na francuskom uz simultani prevod na srpski.

Oba dana program se odražava u Tribinskoj sali Doma omladine sa početkom u 19 časova, a ulaz je slobodan.



Ovaj program predstavlja i svojevrsnu najavu predstojećeg 66. Martovskog filmskog festivala – Beogradskog festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održan od 27. do 31. marta 2019. godine.

Podsećamo da je konkurs za prijave filmova na 66. Martovski festival otvoren do 20. februara 2019. godine, a prijave se vrše preko sajta festivala.

Žan Ruš je bio jedinstveni glas celokupne intelektualne Evrope, koji se od prvog do poslednjeg metra svoje filmske trake, sa nesmanjenim žarom, borio za drugačije poimanje celokupnog Afričkog kontinenta, kako njegovih lepota, tako i svih problema koji su proizašli iz kolonijalističkog odnosa zapadnog sveta prema njemu. Na filmskom planu njegov doprinos etnografskom filmu je nemerljiv. On je tvorac i rodonačelnik antropološkog filma, koji je nikao kao plod njegove ogromne ljubavi prema Africi, gde je proveo čitav svoj radni i profesionalni vek (60 godina). Najveći doprinos filmu dao je u stvaranju jednog potpuno novog pravca u dokumentarnom filmu, u stvaranju cinéma vérité stila, koji je kasnije patentiran i u igranoj filmskoj strukturi. Prvi je započeo brisanje granice između dokumentarnog i igranog filma, a odjeci njegovog rada traju i dan danas u savremnoj svetskoj kinematografiji.

Filmski opus Žana Ruša biće predstavljen jednim od njegovih najznačajnijih ostvarenja, „Ja Crnac“ iz 1958. godine. Ovaj film spada pod još jednu Rušovsku filmsku kovanicu, a to je etno-fikcija, ili danas malo šire prihvaćena kao doku-fikcija. Nešto što su mnogi filmski autori preuzeli od njega i unapredili dalje kroz svoje filmove. Ovaj film bavi se životima mladih nigerijskih emigranata koji su napustili domovinu i pokušavaju da pronađu posao u glavnom gradu Obale slonovače. Film prati nedelju dana života dvojice mladića, brišući postepeno granicu između stvarnosti i fikcije, njihovih stvarnih života i „dopisanih“ dramskih situacija.
 
 
 
Predavanje o Žanu Rušu održaće njegov učenik i jedan od njegovih najbližih saradnika, Žan Noel Kristijani, koji je zajedno sa Rušom osnivač francuske dokumentarne škole filma Atelje Varan. Ova škola filma neguje sve vrste Rušovskih filmskih pristupa dokumentarizmu. Značajna je po svom velikom uticaju na stvaranje novih mladih autora širom sveta. Samo u Beogradu održali su tri radionice dokumentarnog filma, od kojih je poslednja imala i regionalni karakter. Žan Noel Kristijani i sam je reditelj, a podučava dokumentarnom filmu, pored Ateljea Varan i na FEMIS-u, jednoj od najznačajnijih filmskih škola na svetu. Svojim predavanjem Žan Noel Kristijani pokušaće da demistifikuje i analizira svaki segment rada i pristupa polju dokumentaristike svog mentora i učitelja Žana Ruša.
 
Pozivamo sve filmske stvaraoce, studente filmskih akademija, ali i humanističkih nauka, kao i najširu publiku, da ne propuste ovu priliku i budu deo jedinstvenog događaja, koji se širom sveta održava u sklopu sećanja na važnost dela Žana Ruša, kroz niz konferencija, predavanja i retrospektiva.

Нема коментара:

Постави коментар