среда, 30. јануар 2019.

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI XX VEKA #9


O albumima MC5 i The Clash


Ponedeljak, 4. februar 2019. u 18:00
Glavni hol Doma omladine Beograda   


MC 5 – “KICK OUT THE JAMS”
THE CLASH – “LONDON CALLING”


Ploče donose: Momčilo Rajin i Žikica Simić. Moderator: Dragan Ambrozić.

Zlatne godine predstavljaju neke od najvažnijih stranica rokenrol istorije! Ovoga puta će vam skrenuti pažnju na dva ključna angažovana rok albuma, za koje je vreme pokazalo koliko su istorijski bili presudna kada je u pitanju spoj političkog aktivizma i popularne kulture!


Kad su u svom rodnom Detroitu godine 1968. legendarni MC 5 snimili debi pod imenom “Kick Out The Jams”, bio je to naizgled samo još jedan spektakularno bučni hard rok album koji je došao iz tog grada. Ali kako se ova godina uzburkanih duhova bližila kraju, tako je postajalo jasnije da su upravo oni na najbolji način dokumentovali trenutak u kome su radili. Ispostavilo se da je ova ploča – snimljena uživo – zapravo na najbolji način prenela kroz vreme suštinu pobunjeničkih poruke svog doba, utičući na sve koji su zatim došli, od pankera do hip hopera.

Da stvar bude zanimljivija, ništa na njoj ne zvuči nimalo zastarelo ni 50 godina kasnije!

Kad su The Clash godine 1980 objavili album “London Calling”, za njih je on bio trenutak odrastanja i nove zrelosti koji im je doneo definitivnu globalnu afirmaciju. Za ostatak sveta, ova fascinatna mešavina žanrova, od rokabilija, preko ska i rega, do panka, govorila je mnogim muzičkim jezicima o istoj stvari – životu u jednom društvu punom nepravdi i nemogućnosti za ljude. Društvena osvešćenost koju su The Clash donosili sa sobom nikad nije bila parolaškog tipa, nego je delovala kao životno opisana, proživljena stvarnost.

Album se danas smatra delom mitologije rokenrola, i jednim od najslavnijih duplih izdanja u njegovoj istoriji.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želi da ponudi jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da se uloži napor i da se uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapa ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.

Metod rada će biti dijaloški, te će se kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Нема коментара:

Постави коментар