четвртак, 24. јануар 2019.

DAN MADLENIANUMA - 20 GODINA OD PRVE PREMIJERESvečana akademija
Opera Pajaci, Ruđera Leonkavala
Subota, 26. januar u 19:30, Velika scena Opere i teatra Madlenianum

U subotu 26. januara sa početkom u 19:30 Madlenianum obeležava dvadeset godina od prve premijere. Te davne 1999. godine tadašnja Kamerna opera Madlenianum je na sceni Zemunskog pozorišta premijerno odigrala komičnu operu Tajni brak Domenika Čimaroze

Od tog trenutka je Madlenianum započeo svoju misiju izvođenja nepoznatih i retko izvođenih dela velikih kompozitora, ali i postavki i naručivanja dela domaćih autora. 


Tradicionalno svakog 26. januara Madlenianum proslavlja svoj dan i to izvođenjem najnovije muzičke produkcije. Ovog puta je to opera Ruđera Leonkavala Pajaci, u režiji Jurija Aleksandrova, pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića. Pre predstave će na Velikoj sceni biti održana Svečana akademija i onima koji su od prvog dana sa Madlenianumom, kao i zaslužnim umetnicima i medijima biće dodeljene svečane povelje za izuzetan dugogodišnji doprinos i podršku unapređenju rada Madlenianuma.

Bio je pravi poduhvat osnovati privatnu operu u zemlji koja je u tom trenutku bila izolovana, u ratu i pred bombardovanjem. Izborom opere-buffo Tajni brak, dat je kurs izvođenju kamernih formi, prilagođenih sadašnjem trenutku i dopadljivih publici, čime se postepeno gradio repertoar Madlenianuma. Uz gosta dirigenta iz Bolivije Rubena Silve i u režiji Gordana Dragovića, prvu premijeru su otpevali operski pevači: Aleksandar Đokić, Jasmina Trumbetaš Petrović, Svetlana Vranić, Jelena Bodražić, Zoran Aleksandrić i Dejan Maksimović, uz pratnju orkestra Madlenianuma koji je već tada bio sastavljen od najboljih muzičara u našem gradu.
Od samog početka Madlenianum je prepoznat kao kulturni događaj i poduhvat, a uvažavanje kulturne javnosti potvrdili  su i pozivi na međunarodne festivale i gostovanja, da nabrojimo nele: Grad teatar Budva, Večeri pod tornjem na Paliću (Tajni brak, 1999), Majske operske večeri u Skoplju (Sinjor Bruskino, 2000), Međunarodni muzički festival u Varni (Orfej u podzemlju i Nižinski – Zlatna ptica, 2002), Proslava povodom 300-godišnjice od osnivanja Sankt Peterburga (Nižinskin – Zlatna ptica 2003), 34. Budimpeštanski prolećni festival (Nižinski – Zlatna ptica 2004), Umetnički susreti u Pekingu (Orfej u podzemlju 2011, Praznik ljubavi 2014), turneja u nekoliko kineskjih gradova sa učešćem na Festivalu mladih koreografa u Šangaju (Praznik ljubavi 2012), Aleksandrijski teatar u Sankt Peterburgu (Mandragola 2012), Evropska prestonica kulture Maribor (Mandragola 2012), proslava 135. Godišnjice rođenja Milutina Milankovića u Dalju (Milanković, 2014) Srpski kulturni centar u Parizu (Ledeni svitac 2015), Narodno pozorište Republike Srpske Banjaluka (Milanković 2016), 30. Festival pozorišnih susreta Lipeck, Rusija (Ispovest Dmitrija Karamazova 2014), Međunarodni pozorišni festival “Zlatni vitez” Moskva (Tvoja ruka u mojoj 2018)…Još su brojniji ansambli i inostrani umetnici koji su gostovali na scenama Opere i teatra Madlenianum.

U ovoj godini već u aprilu nas čeka gostovanje u inostranstvu sa našom poslednjom produkcijom Dolce vita, koja će igrati pred publikom u Beču u Akzent teatru 7. aprila. U organizaciji Madlenianuma ponovo u Beograd dolazi Sank Peterbutška Opera povodom proslave 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu i 20 godina Opere i teatra Madlenianum. Oni će u maju izvesti dve svoje opera na scenama oba pozorišta. 


 
Beograd pre dvadeset godina dobija najveću zadužbinu i mecenat u oblasti kulture savremenog doba - prvu privatnu operu, koja ubrzo prerasta u Operu i teatar Madlenianum, sa dramskim tekstovima i adaptacijama velikih književnih dela na repertoaru, otvarajući trend postavke biografija velikih ličnosti. Madlenianum je jedina kuća umetnosti u Srbiji koja na svom repertoaru izvodi sve žanrove pozorišne umetnosti, a poznata je i po tome da gaji najmlađu opersku publiku dajući besplatne predstave opere za decu i mlade. Ponosni smo na svojih 20 godina i na predstave koje se dugi niz godina izvode na našoj sceni, poput drame Frida Kalo, 13 godina i mjuzikla Jadnici, 12 sezona.
 

Dan Madlenianuma proslavićemo uz operu Pajaci, modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju Jurija Aleksandrova. U ovoj napetoj tragediji punoj zapleta igraju: Nikola Kitanovskii, Branislava Podrumac, Marko Pantelić, Vasa Stajkić i Ljubomir Popović, diriguje maestro Đorđe Stanković.

Opera i teatar Madlenianum je vizija njenog osnivača gospođe Madlene Zepter, koja je doživela svoju stvarnost na najlepši mogući način, a pored toga što pruža doživljaj, Madlenianum je i mesto susretanja. Uz slogan „Bliži vama“ u ovoj godini kreće on-line prodaja karata, posetioci Opere i teatra Madlenianum će preko sajta www.madlenianum.rs moći lakše da dođu do ulaznica za programe na našim scenama.

Нема коментара:

Постави коментар