четвртак, 17. јануар 2019.

Вођење кроз изложбу УМЕТНИК (НИ)ЈЕ ПРИСУТАН



ЛИКОВНА ГАЛЕРИЈА
Кнез Михаилова 6

Критичари су изабрали 2019
УМЕТНИК (НИ)ЈЕ ПРИСУТАН
14.1 -7.2. 2019.

Субота, 19. јануар 2019.
 

13:00 – Вођење кроз изложбу УМЕТНИК (НИ)ЈЕ ПРИСУТАН
Учествују: Данијела Пурешевић, ауторка изложбе и уметници:Дејан Анђелковић и Јелица Радовановић, Игор Степанчић  и Предраг Нешковић
 
Овогодишња изложба „Критичари су изабрали“, издање ауторке Данијеле Пурешевић, лауреата Награде Лазар Трифуновић за 2016, историчара уметности посвећенo  je истраживању  (не)присутности уметника на нашој сцени, односно проблему (дис)континуитета.

Актуелна поставка представља интригантан и занимљив избор медијски различитих презентација и радова десет уметника  од којих су Игор Степанчић,  Дејана Анђелковића и Јелице Радовановић  и Предрага Нешковића и пре четврт века били представљени на истоименој изложби коју је ауторка радила.   

Данијела Пурешевић је дипломирала  историју уметности на Филозофском факултету у Београду 1985. Од 1984. активно делује као ликовни критичар на српској, југословенској и међународној ликовној сцени. 


Запослена је од 1990. као ликовни критичар и уредник у Редакцији за културу ТВ Београд (РТС).


Ауторка је и уредница серијала Деведесете (месечни магазин за визуелне медије) емитованог од 1991-2000. године. Аутока је и уредница серијала Арт зона (месечног магазина за визуелну уметности) који се емитује од 2001. године на РТС. У склопу рада у Редакцији за културу РТС од 1990. године ка ауторка реализовала је више од 1000 прилога.


Радила је у уређивачким одборима и објављивала текстове у многим часописима из области ликовне и визуелне уметности. Била је селектор и уметнички директор међународних изложби и фестивала: Октобарски салон, Бијенале младих у Вршцу, Фестивала Алтернативе филм-видео, итд;Била је члан жирија и комисија за традиционалне изложбе и стручне награде као што су:, Награда „Ранко Радовић“, Политикина награда, Награда „Лазар Трифуновић“. Ауторка је бројних текстова у каталозима изложби наших савремених уметника, текстова у каталозима приватних колекција. Ауторка је неколико тематских изложби (Аутопортрет у уметности 90-их, Критичари су изабрали) и предавања (Outside project, предавање о стваралаштву Петра Лубарде у Израелу, итд).


Добитница је више стручних  и интернационалних награда из области арт продукције на РТС-у. Добитница “Награде Лазар Трифуновић” за 2016. годину, за ликовну критику и критичко разматрање савремене визуелне уметности.

Игор Степанчић дипломирао је и магистрирао на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београд,.а специјализирао у Единбургу. Добитник је бројних стипендија, укључујући и Фулбрајтову. Још на студијама почиње да истражује различите медије визуелног изражавања и модусе освајања простора у коме уметничко дело постоји. Ради мурале, видео радове, инсталације, дизајн музејских поставки, али и класичније технике као што је цртеж, који остаје његова главна преокупација. Самослално излагао у Народном музеју у Београду, Галерији Ричарда Демарка у Единбургу, Галерији Еквурна у Љубљани, итд. Излагао је на бројним релевантним изложбама у земљи и иностранству. Реализовао је бројне поставке у националним музејима, објављивао текстове у зборницима Музејск­ог друштва Србије, Етнографског института САНУ, итд.

Јелица Радовановић  је дипломирала на Факултету ликовних уметности у Београду. Од 1991 ради заједничке радове са Дејаном Анђелковићем. Ради као професор на Високој школи за ликовну и примењену уметност у Београду.
  Дејан Анђелковић је на сликарском одсеку београдског Факултета ликовних уметности дипломирао и магистрирао 1986. године. Од 1991. ради заједничке  радове са  Јелицом Радовановић. Ради као префесор на Високој школи за ликовну и примењену уметност у Београду.

Предраг Нешковић је завршио  Академију примењених уметности у Београду, у класи проф. Михаила Петрова. Од 1960. године одржао је велики број самосталних изложби. Учествовао је на бројним релевантним групним изложбама. Добитник је награде „Иван Табаковић“, политикине награде „Владислав Рибникар“ и других. Живи у Београду,. где ствара у свом атељеу на Старом Сајмишту.


Улаз је слободан

Нема коментара:

Постави коментар