четвртак, 17. јануар 2019.

Savremena umetnost Nemačke u MSUB-u


Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) najavio je izložba Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke”, koja će biti otvorena od 24. januara (19h) do 25. marta, a obuhvata oko 300 radova stotinu umetnika iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas, koji je i suorganizator, uz Gete institut u Beogradu.Važan aspekt izložbe predstavlja i lična veza kustosa i umetnika koji su često pripadali istoj generaciji, što se orazilo impresivnim fokusom na radove umetnika koji su pripadali pokretu Fluksus.

Kustosi izložbe: Matijas Flige i Matijas Vincen.
Kustos iz MSUB: Žaklina Ratković 


Izložba uključuje različite medije: slikarstvo, crtež, grafiku, fotografiju i skulpturu, koji se posmatraju kao integralna celina. Izložba je najvećim delom uređena hronološki, a u okviru te hronologije dela su data poređenjem različitih izraza, susretima istoka i zapada, te dovođenjem u specifične kontraste. Interesantno je i to da će se umetnosti Istočne i Zapadne Nemačke, koje su se nekada razvijale i sagledavale odvojene, moći ovaj put sagledati objedinjenee, u njihovim paralelnim tokovima. Za određene teme centar interesovanja je koncentrisan i prenaglašen, na primer - posleratna umetnost između realizma i apstrakcije, pop art, Fluksus, socijalna fotografija, Beherovi i njihova škola…



Među umetnicima koji su zastupljeni su: Diter Apelt, Vili Baumajster, Bernd i Hila Beher, Sibil Bergeman, Jozef Bojs, Arno Fišer, Katarina Frič, Elze (Tvin) Gabrijel, Iza Gencken, Herman Glekner, Andreas Gurski, Matijas Hoh, Hana Heh, Kandida Hefer, Rebeka Horn, Barbara Klem, Norbert Krike, Rajnhard Muha, Nam Džun Pajk, Helga Pariz, Oto Pine, Zigmar Polke, Gerhard Rihter, Klaus Rinke, Julijan Reder, Diter Rot, Tomas Ruf, Rajner Rutenbek, Karin Zander, Mihael Šmit, Bernar Šulce, Emil Šumaher, Tomas Šite, Oto Štajnert, Tomas Štrut, Katarina Ziverding, Volfgang Tilmans, Ginter Iker, Volf Fostel, Korine Vazmut, Vols, Ulrih Vist

Diter Rot, Zec od brabonjak kunića, 1972/1987. Foto: Frank Kleinbach © Dieter Roth Estate/Courtesy Hauser & Wirth

ifa (Institut für Auslandsbeziehungen) je važan nosilac nemačke kulturne i obrazovne politike u inostranstvu i vodeća organizacija u međunarodnom dijalogu i razmeni u polju umetnosti. Institut radi na oblikovanju međunarodne razmene kroz izložbe savremene umetnosti, dizajna i arhitekture iz Nemačke koje putuju svetom. Zbirka ifa sastoji se od više od 23 hiljada dela i predstavlja jedinstvenu istoriju savremene umetnosti stvarane u Nemačkoj u XX i XXI. veku. Umetnička zbirka ifa uključuje i delove kolekcije Istočnonemačkog centra za umetničke izložbe (East German Centre for Art Exhibitions), budući da su se dve institucije spojile 1991. godine.

ifa trenutno organizuje oko 30 izložbi na kojima predstavlja više od 200 umetnika i pruža uvid u likovne umetnosti, fotografiju i film, dizajn i arhitekturu.

Volfgang Tilmans, Suzane i Luc (za „i.-D.“), 1992. © Wolfgang Tillmans und courtesy Galerie Buchholz, Berlin/Keln


Tokom trajanja izložbe u MSUB, čija je kustoskinja Žaklina Ratković, najavljeni su prateći programi, radionice, razgovori sa kustosima i umetnicima.





Нема коментара:

Постави коментар