уторак, 29. јануар 2019.

VII FESTIVAL EVROPSKOG FILMA (FEF)




Na sedmom festivalu evropskog filma koji će se održati u prostorijama EU info centra u periodu od 30. januara do 8. februara, biće prikazano 27 filmova, a osim dugometražnih na programu su i kratki igrani, dokumentarni i animirani filmovi. 

Festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost” sa željom da podstaknu publiku na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine kroz film.

Festival će otvoriti dva filma - rumunski "Rođendan", koji će se projektovati u 18 sati i hrvatski "Trampolin", koji će početi u 20 sati.

Budući da Rumunija od 1. januara predsedava Evropskom unijom, uoči prve projekcije, publiku će pozdraviti ambasadorka Ambasade Rumunije u Republici Srbiji Kristina Oana Popa i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Nakon 14 gradova Srbije tokom 2018. godine, evropski festival filma je napokon došao i u Beograd, a svi ljubitelji kinematografije će filmovi moći da pogledaju svakog dana od 18 i od 20 sati.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, ali isključivo uz ulaznice koje je moguće rezervisati putem e-maila info@euinfo.rs ili pozivom na broj telefona 4045400. 

Jedna osoba može rezervisati maksimalno po 2 ulaznice za najviše 3 filma.

Ukoliko ne dođete po ulaznice, smatraćemo da ste odustali i ustupićemo ih prvim sledećim zainteresovanim osobama. 

Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).


 PROGRAM FESTIVALA



Sreda, 30. januar

18h ROĐENDAN
(The Anniversary/Aniversarea, Rumunija, 2017, 87 min) DRAMA
Režija: Dan Chișu

Na 94. rođendan Radua Maligana, čoveka koji je bio uticajan pre pada komunizma 1989. godine, dolaze njegovi porodica i nekadašnje kolege. 

Sve se komplikuje kada polovina gostiju pokuša da ubedi Radua da prizna svoje grehe svešteniku (nećemo reći koje), dok drugi misle da niko ne treba da bude prisiljen da učini nešto izvan njihove volje.

20h TRAMPOLIN
(Trampoline, Hrvatska, 2016, 82 min) DRAMA
Režija: Katarina Zrinka Matijević

Dugometražni igrani prvenac Katarine Zrinke Matijević film je o ljubavi, ali ne i ljubavni film. U njegovom je fokusu lice i naličje odnosa između majke i kćeri zarobljenih u ciklusu nasilja.

Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu gde je Tena Nemet Brankov za ulogu Nike osvojila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu. Plava trampolina. Plavo nebo nad gradom.

To je to mesto! Stecište u kome se dotiču meandri naših priča. Sedmogodišnja Lina, bežeći od majke, susreće tinejdžerku Niku i četrdesetogodišnju Nikolinu. U njima se kao u ogledalu vidi Linina moguća budućnost. Deleći sličnu sudbinu, tri junakinje menjaju svoje živote i raskrinkavaju tajnu o bolnim rascepima unutar vlastitih porodica.

Četvrtak, 31. januar

18h NISAM ĐUBRE
(Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min) DRAMA
Režija: Emmanuel Finkiel

Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. 

Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… 

Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

20h DEČAK NA MOSTU
(Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min) DRAMA
Režija: Petros Charalambous

Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

Petak, 1. februar

18h ŠARLATAN MANJIFIKO
/ ŽIVOT I SEĆANJE - NUŠA I RENE GERDEN

(Slovenija, 2016/2017, 60/25 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Maja Pavlin/Dragomir Zupanc

Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma, „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanja“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Manjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je Hir Aj Kam Hir Aj Go. A drugi je priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu.

Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

20h PRODAĆE I KIŠU
(Even the rain, Španija, 2010, 103 min) DRAMA
Režija: Icíar Bollaín

„Prodaće i kišu“ je film o filmu i film u filmu. Pratimo filmsku ekipu koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. 

Paralelno, samo snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuju čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. 

Filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Subota, 2. februar

18h FER-PLEJ
(Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min) DRAMA
Režija: Andrea Sedlácková

Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. 

Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide ("Stromba"). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

20h LEOPARDI
(Il giovane favoloso, Italija, 2014, 143 min) DRAMA
Režija: Mario Martone

Film koji je osvojio preko 20 nagrada. Đakomo Leopardi je čudo od deteta koje je odraslo pod neumornim pogledom svog oca, u kući koja je biblioteka. Njegov um ide daleko, ali njegov dom je zatvor. Dok čita o svemu, univerzum ostaje napolju. 

U Evropi, svet se menja, revolucije izbijaju, a Đakomo očajnički traži kontakt sa spoljnim svetom. U dobu od dvadeset četiri godine, kada napokon napusti Rekanati, italijansko visoko društvo mu otvara svoja vrata, ali se naš buntovnik ne uklapa. U Firenci, on postaje zapleten u ljubavnom trouglu između Antonija, napolitanskog prijatelja sa kojim deli kuću i prelepe Fani.

 Nedelja, 3. februar

18h ALENTEŽO, ALENTEŽO
(Alentejo, Alentejo, Portugal, 2014, 98 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Sérgio Tréfaut

Film je o tradicionalnoj portugalskoj pesmi ili vrsti polifonog pevanja iz Alenteža sa juga Portugalije, cante alentejano, koje je pored fada, uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine. Tekstovi pesama istražuju tradicionalne teme poput života na selu, prirode, ljubavi, materinstva i religije i promena u kulturnom i društvenom kontekstu. 

Cante je fundamentalni aspekt društvenog života širom Alentežo zajednice, prožimajući društveno okupljanje kako javnih tako i privatnih prostora, i predstavlja utjelovljenje snažnog osećaja identiteta i pripadnosti. Takođe, pojačava dijalog između različitih generacija, rodova i pojedinaca iz različitih sredina, čime doprinosi socijalnoj koheziji.

20h MAĐARI ZA BARSU
(Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Tibor Kocsis

Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Tri Mađara zauvek su osvojili srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

Ponedeljak, 4. februar

18h UPAD KOD BERGMANA
(Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis, and Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

20h JUŽNI VETAR

(Notias, Grčka, 2016, 99 min) KOMEDIJA/DRAMA
Režija: Tassos Boulmetis

Kada Stavros prvi put oseti da je zaljubljen, njegova želja da priče priča na sebi svojstven način, takođe, se zapali. Turbulentne decenije 60-ih, 70-ih i 80-ih stalno stimulišu njegovu maštu.

Tokom svog putovanja od perioda adolescencije do perioda odrastanja, javljaće mu se priče o drevnim mitovima, dugim putovanjima i prelepim ženama. Konzervativni roditelji, zbunjeni i frustrirani, vode ga od jednog do drugog specijaliste. Dijagnoza varira, sve dok im vračara ne kaže da je dečak žrtva retke antičke bolesti – mitopatije koja se javlja samo dok je zaljubljen.

Suočen sa realnošću, pretvara svoje priče u slike i otkriva sebe u tom procesu.

Utorak, 5. februar

18h SONAR
(Sonar, Belgija, 2017, 106 min) DRAMA
Režija: Jean-Philippe Martin

Trideset četvorogodišnji inženjer zvuka, Tomas, živi uravnoteženim životom, razastrt između radova za radio, bendova za koje snima i muzičkih minijatura koje bi i sam želeo da izvede. Vreme često provodi zaključan u svom studiju, i više voli da bude okružen muzikom, zvucima nego ljudima. Fred, njegov alter ego, optužuje ga za njegovu autoizolaciju i usamljenički život. Tomas  ima površan odnos sa svojom majkom, retko je posećuje i nakon jedne od njegovih retkih poseta rodnom, provincijskom mestu on snimajući buku na autoputu upoznaje Aminu, 22-godišnju mladu devojku iz Magreba. Amina ima problema sa šefom, usled čega veruje da je u opasnosti, navodeći Tomasa da se umeša i primi je na prenoćište.

20h Kratki filmovi BAFTA 2017
(BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)
Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short
Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

Sreda, 6. februar

18h TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I NJEGOV SIN
(The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, Bugarska, 2015, 102 min)
DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Iglika Triffonova

Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka - i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom. Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju.

Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine, snimila je svoj prvi igrani film. Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.

Četvrtak, 7. februar

18h TONIO
(Holandija, 2016, 100 min) DRAMA
Režija: Paula van der Oest

Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom i žaljenjem jer trpe agoniju gubljenja svog jedinog deteta. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom sinu jedincu. Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200.000 primeraka knjige je prodato do danas.

20h SVETLO
(Mademoiselle Paradis, Austrija, 2017, 97 min) DRAMA
Režija: Barbara Albert
Beč, 1777. Maria Theresia ("Resi") Paradis, 18 godina, je slepa pijanistkinja izuzetnog talenta.

Resi je izgubila vid bukvalno preko noći kada je imala tri godine. Nakon nebrojenih neuspelih medicinskih eksperimenata, njeni preterano brižni roditelji traže kontroverznog "doktora čudotvorca" Franza Antona Mesmera, kao poslednju nadu za izlečenje. 

Doktoru Mesmeru bi šansa da uspešno izleči mladu devojku mogla doneti slavu i bogatstvo. Resi se seli na imanje doktora i njegove supruge, gde u društvu drugih pacijenata prvi put iskusi ličnu slobodu. Čini se da Mesmerov tretman skoro odmah daje rezultate. Međutim, Resi uskoro primećuje da što joj se vid više vraća, njena muzička virtuoznost sve više opada. Ona postaje svesna da cena povratka u društvo onih koji vide može biti previsoka ukoliko podrazumeva gubitak njenog unutrašnjeg sveta muzike.

 Petak, 8. februar

18h NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN
(Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min) TRILER
Režija: Baran bo Odar

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu "CLAY" (skraćenica za "Clowns Laughing @ You"). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim.

Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg …

20h DRUGA STRANA NADE
(Toivon tuolla puolen, Finska, 2017, 100 min) DRAMA
Režija: Aki Kaurismäki

Film Akija Kaurismakija sa otvorenim srećnim krajem i nagradom Srebrni medved za režiju na 67. Berlinskom festivalu. Dve priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Haleda, sirijskog izbeglicu. Slepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspeh, tražio azil. U drugoj, Vikstrom je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje.

Ali kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija.



Нема коментара:

Постави коментар