четвртак, 3. јануар 2019.

Knjiga izabranih i novih priča Gorana Petrovića "Unutrašnje dvorište"


Poslednjeg dana 2018. godine u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs osvanula je nova knjiga Gorana Petrovića „Unutrašnje dvorište“.

U ovom izboru zastupljene su prva njegova knjiga „Saveti za lakši život“, zatim sve dosad objavljene zbirke („Ostrvo i okolne priče“, „Bližnji“ i „Razlike“) i nova priča „Unutrašnje dvorište“.

Kao što je prvom svojom knjigom „Saveti za bolji život“ utro put poetičkim rukavcima u svojim kasnijim pripovetkama i romanima, tako je pričama iz ove knjige Goran Petrović uverljivo omeđio svoj razuđeni pripovedački prostor. Stanar koji se pretvara u anđela, grupa prijatelja koja tajno ulazi u jedan pejzaž akvarela, likovi koji skidaju kolutove dima sa zidova i nameštaja, koračaju lebdeći iznad zemlje, boje pepeo ptice Feniks, daju lekcije uvažavanja ili se bave iskopavanjem sreće – svi ovi Petrovićevi književni junaci oblikuju jedan čudesan, sanjani svet što teži da izađe iz bezlične svakodnevice, zakorači u predeo mašte i nastani jedinstven književni mikrokosmos u odnosu na ustaljene prozne postupke u srpskoj književnosti na prelazu dva veka.

Knjiga sadrži i pogovor urednika Dejana Mihailovića.

Нема коментара:

Постави коментар