недеља, 13. јануар 2019.

XII KUSTENDORF- Savršenih dvanaest




Prikazivanjem dokumentarnog filma o bivšem predsedniku Urugvaja Hoseu Muhiki „Pepe, jedan uzvišen život” dokumentarcem o bivšem urugvajskom predsedniku Hozeu Muhiki  započeo je XII „Kustendorf” pod sloganom „Savršenih dvanaest” . Po okončanju projekcije usledio je ponoćni koncert moldavskog narodnog orkestra braće Avdahov.

https://vimeo.com/310829917?fbclid=IwAR0G2XrVG5xzgH_xrzWSo6GVWOA7ZfQYqK06FT3PtuGeqMFE6NkrY31KUUw

Od 718 pristiglih kratkih filmova, u takmičarskom programu za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 ostvarenje mladih autora iz celog sveta. Tokom šest dana “Kustendorf” će ujediniti mlade stvaraoce i uspešne autore, ugostiće američku superzvezdu Meta Dilona, Slavka Štimca, Serđija Lopeza, Adilhana Jeržanova, Marčela Fontea, Damijana i Fabija D`Inočenca...

Program „Savremene tendencije” će pored Kusturičinog dokumentarca o Muhiki doneti ostvarenje u Kanu nagrađeno za najbolji scenario „Srećan kao Lazaro”, Italijanke Aliče Rorvaher, „Bliske neprijatelje”, francuskog reditelja Davida Oelhofena, socijalnu dramu „Nežna ravnodušnost sveta”, kazahstanskog autora Adilhana Jeržanova, „Dogman” Matea Garonea, „Papa Franja: čovek od reči” Vima Vendersa i  „Bratstvo u krvi”, prvenac braće D`Inočenco.

Program „Retrospektiva velikana” posvećena je ovogodišnjoj zvezdi Festivala, Metu Dilonu. On će studentima govoriti o ulozi Boba Hjuza u filmu „Dragstor kauboj” Radionice će održati i Emir Kusturica, glumci Marčelo Fonte, Serđi Lopez, Adrijano Tardiolo, Luka Činovani, reditelji David Oelhofen i producent Andre Gambeta.

U muzičkom delu „Kustendorfa” u „Prokletoj avliji” nastupiće Orkestar braće Avdahov (Moldavija), jedinstveni kantautor Vinčo Kapostela (Italija), srpsku Novu godinu publika će dočekati uz Duvački orkestar Jovana Pavlovića i Marka Markovića. Uslediće koncerti grupe „Kal” i za kraj, Biljane Krstić i orkestra „Bistrik”. 

U pratećem programu biće upriličena izložba slika Ratka Lalića, kao i postavka fotografija povodom 70. godina rada Visoke državne škole za film, televiziju i pozorište iz Lođa.

Prema srpskom običaju Dilona su dočekali mladi u srpskoj narodnoj nošnji sa pogačom, solju i rakijom, ali je on rakiju odbio. Oduševio ga je Duvački orkestar Marka Markovića, koji je slušao u Drvengradu na proslavi Srpske nove godine. Voli muzika, pa je snimio dokumentarac o kubanskom muzičaru Velikom Fejoveu koji je u pozamašnim godinama objavio ploču.

O svom učešću na Kustendorfu kaže:

“Ponosan sam na ovaj film i obradovalo me je kada mi je Emir odlučio da baš ovaj film prikazaže. To je prvi film koji prikazuje euforiju narkomanije, ne glorifikujući drogiranje, ali važno je pokazati zašto ljudi to rade.”



Kusturica je Serđu Lopezu dodelio Nagradu za buduće filmove. Ovaj je, pak, iskoristio ukazanu priliku da  zamoli Kusturicu za neku ulogu u nekom od njegovih sledećih filmova. Kusturica mu je odgovorio pozitivno.

„Ne verujem ti“, rekao je zapanjeni Serđo.

„ Istina je. Evo imam mnogo svedoka, oni su zapamtili. Tako da će ti, Serđi, život biti još luđi“, poručio mu je Kusturica.

Нема коментара:

Постави коментар