среда, 8. јануар 2020.

Najznačaniji memoar digitalnog doba: Trajno zabeleženo Edvarda Snoudena






Edvard Snouden, čovek koji je sve rizikovao da bi razotkrio sistem masovnog nadzora američke vlade, u knjizi Trajno zabeleženo prvi put govori o svom životu i kako je pomogao u stvaranju tog sistema, ali i šta ga je motivisalo da kasnije pokuša da ga sruši.
Dvadesetdevetogodišnji Edvard Snouden je 2013. šokirao svet kada je čovečanstvu otkrio da Vlada Sjedinjenih Država u tajnosti prikuplja podatke o svakom telefonskom pozivu, tekstualnoj poruci i mejlu. Cilj je stvaranje dosad neviđenog sistema masovnog nadzora koji bi pružao uvid u privatni život svake osobe na Zemlji. 

Snouden posle šest godina prvi put govori kako je pomogao u stvaranju takvog sistema i zašto je odlučio da sve što zna obelodani. Dokumenti na koje je ukazao pružili su važan javni ulazak u NSA i programe tajnih masovnih nadzora i međunarodnih obaveštajnih partnera. Ova otkrića izazvala su dosad neviđenu pažnju javnosti kada je reč o narušavanju privatnosti i sigurnosti na internetu, što je dovelo do globalne debate. U delu Trajno zabeleženo autor s jedne strane oslikava živopisno predgrađe Beltvej, u kom je odrastao, a s druge otkriva poverljive zadatke koje je obavljao u CIA i NSA. Knjiga predstavlja izuzetan opis mladog čoveka koji je odrastao na mreži, čoveka koji je bio špijun, uzbunjivač, a kao izgnanik postao savest interneta. Zadivljujuće hrabra knjiga Trajno zabeleženo predstavlja najznačajnije memoare digitalnog doba.
Edvard Snouden rođen je u Elizabet Sitiju u Severnoj Karolini, a odrastao je u samoj blizini Ford Mida. Po profesiji je sistem inženjer. Bio je službenik Centralne obaveštajne agencije i radio pod ugovorom za Nacionalnu bezbednosnu agenciju. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj javni rad, uključujući i Right Livelihood Award (poznata i kao alternativna Nobelova nagrada), nemačku Whistleblower Prize (Nagrada za uzbunjivače) i Ridenhour Prize for Truth-Telling (Rajdenaurova nagrada za otkrivanje istine). Trenutno se nalazi na mestu predsednika odbora Fondacije za slobodu štampe. Američka vlada optužila je Snoudena za krađu vladine imovine i podigla protiv njega još dve optužbe prema Zakonu o špijunaži iz 1917. godine. S obzirom da su SAD sprovele njegovo izručenje, Snouden je sada u Rusiji, gde mu je odobreno prebivalište posle godinu dana privremenog azila. Novinari nastavljaju da objavljuju Snoudenove dokumente koji otkrivaju istinu o tajnim sistemima savremenog globalnog nadzora, a knjigu koja je pokrenula globalnu debatu Trajno zabeleženo možete potražiti u svim Vulkan knjižarama.

Нема коментара:

Постави коментар