четвртак, 30. јануар 2020.

Nezaboravna saga o četiri hrabre i jedinstvene žene: U bašti oleandera


Od autorke svetskog bestselera Priča o jednoj porodici

Italijanski i svetski bestseler U bašti oleandera, obavijen mirisnim notama i magijom čarobne Pulje, otkriva priču o četiri hrabre i jedinstvene žene koje se susreću sa različitim životnim situacijama. Uzbudljiv i privlačan roman očaraće čitaoce koji vole raskošan, prepoznatljiv stil pisanja Roze Ventrele, autorke čuvenog bestselera Priča o jednoj porodici.
U romanu U bašti oleandera sve priče vezuju se za davnu 1938. godinu. Neke su iste, neke se u potpunosti razlikuju. Ipak, jedno im je zajedničko – sve govore o jednoj kući i dvorištu, o jednom oleanderu u cvatu. Zasadio ga je Agostino Ventrela kad se doselio sa suprugom Anitom, koju svi u selu zovu Marđala. Anita, žena neobične lepote, poseduje jedinstven dar da leči novorođenčad, pomaže na porođaju i skida uroke. Strogim pogledom nadgleda svoje tri kćerke: lepu i neukrotivu Rozetu, koja karakterom veoma podseća na majku, nežnu i blagu Korneliju, kose boje meda, i najmlađu, Dijamante, koja iza divljih neobuzdanih kovrdža krije podjednako buntovan karakter. Kako godine prolaze, Marđalu sustižu mnoge nedaće: smrt supruga, rat, odrastanje kćerki i sve njihove nesrećne ljubavi, uzavrele strasti i gorka razočaranja. A njeno umirujuće prisustvo, zavijeno u neprobojnu tišinu, sve vreme bdi nad njima, hrabro gledajući u lice nepredvidive sudbine. Lik Marđale je izvanredan i dominira u priči do samog kraja, ostavljajući ostale u senci. Poetičan roman U bašti oleandera ne samo da će nam približiti lepotu južne Italije već će nas i upoznati sa bogatom tradicijom koja opstaje vekovima.
Autorka Roza Ventrela rođena je u Bariju, a trenutno živi u Kremoni. Diplomirala je na Katedri za savremenu istoriju i stekla master diplomu iz oblasti menadžmenta u obrazovanju. Dugo je pisala za specijalizovane časopise o istoriji i držala predavanja o položaju žena kroz istoriju. Njeni romani najčešće govore upravo o osećanjima i problemima žena. Radila je kao urednik u izdavaštvu, a već godinama drži nastavu iz kreativnog pisanja za decu i odrasle. Vulkan izdavaštvo do sada je objavilo dve porodične sage ove autorke – Priču o jednoj porodici i U bašti oleandera.

Нема коментара:

Постави коментар