четвртак, 16. јануар 2020.

„ПОБЕДА КОЈА ЗНАЧИ!“ : Бесплатни дани опере на Коларцу




 Под слоганом „Победа која значи!“ од четвртка, 23. до недеље, 26. јануара, у Задужбини Илије М. Коларца одржаће се бесплатни дани опере. Повод за овај празник љубитеља опере је интернационално такмичење соло певача „Лазар Јовановић“, иза кога стоји организација Културни елемент. Међународно такмичење соло певача „Лазар Јовановић“ са правом важи за једно од највећих и најзначајнијих оперских такмичења у земљи и шире, а ове године се одржава седамнаести пут по реду. Ово такмичење је због свог реномеа познато у региону и шире и због тога не чуди да ће се на овогодишњем такмичењу београдској публици представити преко 100 младих соло певача из више од 10 земаља света (Немачка, Србија, Грчка, Хрватска, Турска и др.). Главна награда, за коју ће се борити учесници је престижни солистички концерт са оркестром на великој сцени Коларчеве задужбине, али и финансијска награда у износу од 500 евра коју додељује JCI Србија. Поред тога, организатори су припремили још изненађења, као и најзначајнији обим награда, које је обезбедила компанија JCI Србија. Покровитељ овогодишњег такмичења је Rotary, а пријатељ такмичења су GeloRevoice пастиле.

Први дани тaкмичења започињу представљањем најмлађих категорија. Првог дана такмичења у Музичкој галерији од 11 до 18 часова наступаће такмичари из Преткатегорије А и Преткатегорије Б. Други дан започиње наступом уметника из Прве и Дуге категорије.

Жири који ће оцењивати ове категорије чине професори и истакнути оперски уметници из Хрватске, Словеније и Србије: 

Сања Ерцег Врекало - професор певања из Сплита. Добитница је годишње награде Хрватског друштва музичких и плесних педагога;
Јерица Рудолф - председница Друштва словенских педагога певања и добитница признања града Ајдовшчине, у области културе и опере;
Катарина Симоновић Иванковић - ванредни професор на Музичкој академији у Нишу, уметница богате интернационалне каријере.

Трећи дан најбогатији је по свом распореду. Само овог дана, представиће се скоро 50 такмичара. Преко наставка II категорије, до I етапе најстаријих категорија предвиђених за професионалне музичаре до 32. године. Последљег дана у недељу, у великој сали Коларчеве задужбине публика ће бити у прилици да испрати велико финале такмичења и проглашење победника. 

Жири за старије категорије, представљају изузетни уметници, који непрестано развијају своје оперске каријере. Међу њима су : 

Марија Темеши (Мађарска) - Оперска певачица, оперски амбасадор и главни педагог Мађарске државне опере, универзитетски професор и шеф одсека за соло певање на Музичкој академији Универзитета у Сегедину. Сарађивала је са највећим звездама оперске сцене укључујући и Паваротија; 

Драгана Радаковић (Србија) - Своју изузетно богату оперску биографију остварила је на бројним европским и светским оперским сценама (преко 1000 представа до данас). У последње време то су Sydney Opera House, Art Center Melburne, Handa opera by Sydney, Palau de les Arts Reine Sofia – Valencia, Hungarian State Opera, Opera Nica, Romenian National Opera House. 

Пиа Бродник (Словенија) - је редовна професорка соло певања на Музичкој академији у Љубљани. Била је шеф одсека за соло певање скоро десет година, а своју музичку каријеру посветила је извођењу соло песама и опера широм Словеније, Аустрије, Италије, Чешке, Швајцарске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Србије, Албаније, Румуније, Немачке, Канаде и САД; 

Берислав Јерковић (Хрватска) - ванредни професор Соло певања на Академији за уметност и културу у Осијеку. Након соло певања, докторирао је на Филозофском факултету у Загребу. Поред успешне певачке каријере др. Јерковић је и истакнути диригент и дугогодишњи руководилац Оперског студија Међународног музичког центра Грожњан; 

Жељка Милановић (Србија) - истакнути диригент, са специјализацијом у области опере. Магистрирала на тему "Трубадур-Верди", а докторирала премијером опере "Љубавни напитак". Члан је Удружења музичких уметника Србије, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду и гостујући професор на Музичкој академији у Источном Сарајеву.

 Све док трају бесплатни дани опере на Коларцу, улаз је наравно слободан, а све информације о распореду и наступима такмичара доступне су на сајту www.takmicenjelazarjovanovic.com као и на друштвеним мрежама такмичења „Лазар Јовановић“.


Културни елемент је уметничко удружење основано 2011. године у Београду, које окупља велики број младих уметника, глумаца, плесача и музичара, врхунских професионалца у својим областима. Заједно они чине једну од најемининтнијих уметничких група, која је до сада остварила на десетине пројеката широм земље.


Од 2016. године такмичење „Лазар Јовановић“ се одржава под окриљем Културног елемента који уводи низ организационих и уметничких новина. Прва у низу значајних промена је премештање такмичења из сала музичких школа у свој садашњи дом, Задужбину Илије М. Коларца.

Нема коментара:

Постави коментар