понедељак, 13. јануар 2020.

MSU Bioskop: „Umetnik je prisutan”, projekcija prilagođena za osobe sa oštećenim vidom

Retrospektivna izložba „Čistač” Marine Abramović MSU Bioskop, Umetnik je prisutan
Posebna projekcija prilagođena za osobe sa oštećenim vidom 


U četvrtak, 16. januara 2020. godine u 18 časova biće emitovana projekcija dokumentarnog filma „Umetnik je prisutan“ (2012, režija Metju Ekers) prilagođena za osobe sa oštećenim vidom. Audiodeskripciju i sinhronizaciju filma potpisuju Violeta Vlaški iz Udruženja Digitas 24, i Branko Matić iz Udruženja slepih Homer.

Audiodeskripcija je alatka pristupačnosti za slepe i slabovide i predstavlja proces prilagođavanja vizuelnih sadržaja osobama koje imaju problema sa vidom. Na ovaj način slepe i slabovide osobe mogu da dobiju relevantne informacije o određenom sadržaju. Opisivanjem događaja, gestikulacije, mimike, scena i slično, osobama sa oštećenim vidom omogućava se praćenje filmske umetnosti, pozorišnih predstava, muzejskih i galerijskih programa, video materijala, slika na internetu i TV programa.

Udruženje slepih Homer od 2005. godine radi na projektu adaptacije i sinhronizacije filmova za osobe sa oštećenim vidom sa ciljem da filmsku umetnost približi slepima i slabovidima. Udruženje je adaptiralo preko osamdeset filmova i organizovalo deset Festivala filmova za slepe osobe, a u saradnji sa Radio-televizijom Srbije u periodu od 2011. do 2013. godine prikazivani su adaptirani i sinhronizovani filmovi za slepe i slabovide.
Dokumentarni film „Umetnik je prisutan“ prikazuje život i rad Marine Abramović kroz prizmu jednog od najspektakularnijih umetničkih performansa koji je izvela za vreme retrospektive njenog rada u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku 2010. godine. Tri meseca, ukupno 736 sati, nepomično je sedela na stolici u galeriji, gledajući pravo u oči svakog od 1.675 posetilaca koji su tokom ovog perioda sedeli preko puta nje.

Važi ulaznica za muzej, za slepe i slabovide osobe kao i za njihove pratioce, ulaz je besplatan. 

Нема коментара:

Постави коментар