среда, 22. јануар 2020.

Početak, brut art-a izložba u KC Gradu


Gradska galerija  izložbom pod nazivom “Početak” započinje izlagački program u novoj 2020. godini. Dekada KC Grad-a i Gradske galerije, koja je iza nas, predstavila je veliki broj domaćih i međunarodnih umetnika, ali i umetnike čiji radovi spadaju u domen brut art-a ili naivne umetnosti. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Specijalnom bolnicom Centralnog zatvora u Beogradu imali smo prilike da vidimo izbor radova koji su nastali u okviru okupacionih terapija organizovanih u Specijalnoj bolnici CZ-a od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

Ovog puta publici se predstavlja nov i vrlo bitan projekat OT centra iz Beograda tj. njihovih korisnika. Aktivnosti OT Centra usmerene su ka osnaživanju osoba sa mentalnim poteškoćama nakon aktivnog lečenja u zdravstvenim ustanovama, u vidu jedinstvene podrške negovanju novostečenih pozitivnih navika i veština. Korisnici centra su kroz vođen okupaciono- terapijski proces izražavali svoju borbu sa mentalnim poteškoćama kroz slikanje, vajanje i ostale vidove kreativne ekspresije. OT Centar za cilj ima skretanje pažnje na marginalizovane grupe ljudi koji su u većini društveno i socijalno izopšteni usled problema sa kojima se suočavaju. Kao takvi nisu vidljivi društvu u celini. OT Centar želi da ih predstavi kao ravnopravne članove našeg društva koji uprkos svojim problemima mogu da doprinesu zajednici i ne moraju nužno da se izopštavaju iz društva. KC Grad je prepoznao aktivnosti OT centra kao vrlo bitne i plemenite, a rezultate kao umetnički vredne.

Izložba “Početak” prikazuje radove osoba koje nikad nisu imale formalno obrazovanje u bilo kojoj sferi umetnosti, ali kroz aktivan okupaciono-terapijski proces su prepoznati i vođeni prvenstveno iz terapijskih benefita. Kako je njihov mentalni oporavak išao ka zalečenju tako su oni postajali sve svesniji svog novog otkrića…postali su kreativni, zainteresovani, uporni, motivisani za promene a iznad svega povratili su poverenje u svoju okolinu. Svakim danom pokazuju da su vredni poštovanja i primer su za ostale koji misle da nema izlaza. Kroz ekspresiju korisnika OT centra prikazana je moć naše psihe, negovanja mentalnog zdravlja u svakom pogledu. Osobe sa mentalnim poteškoćama mogu se aktivno uključiti i doprineti društvenom i socijalnom životu kroz umetničku ekspersiju koja spada u brut art pravac. Pored radova korisnika OT centra, izložba uključuje i radove korisnika Doma za invalidna lica u Zemunu i Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu.

Ukoliko želite da zavirite u svet osoba koje su u nekom periodu života imale problema sa mentalnim zdravljem i koje su se odvažile da uz pomoć stručne podrške izađu iz tog začaranog kruga, i kreativno se izraze, pozivamo vas da prisustvujete otvaranju 27. januara u 20h u Gradskoj galeriji Kc Grad. Izložba će trajati do 2. februara 2020. Gradsku galeriju možete posetiti svakog dana od 14 do 20h. Izložba je prodajnog karaktera.



Autori projekta OT centra su Branka i Miroslav Sudar

Kustos izložbe je Ljudmila Stratimirović, umetnička direktorka Kc Grada i Gradske galerije

Нема коментара:

Постави коментар