уторак, 21. јануар 2020.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta: Književni resital „Primo“ u Beogradskom dramskom pozorištu


Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, koji se obeležava 27. januara svake godine, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Beogradskim dramskim pozorištem, predstavlja književni resital "Primo" u Beogradskom dramskom pozorištu. Protagonista je glumac švedskog porekla Jakob Olesen koji je prisutan na italijanskoj i internacionalnoj sceni već više od trideset godina, reditelj je Đovani Kalo a producent Enriko Kareta.
Ovaj književni resital bazira se na knjizi "Zar je to čovek" hemičara i pisca Prima Levija, italijanskog Jevrejina, o njegovom iskustvu u koncentracionom logoru Aušvic tokom Drugog svetskog rata. Ponekad čovek preživi kako bi o tome pričao. Primo Levi je preživeo kako bi pričao. Primo želi da da glas svom svedočanstvu, jer se ne može i ne sme zaboraviti. Snaga i lakoća Levijeve reči, zajedno sa velikim knjževnim značajem njegovog dela, olakšali su posao i ukazali na put kojim treba ići. Istorijsko pripovedanje i bol, ljudska osećanja i stid prepliću se u savršenoj Olesenovoj glumi koja uključuje gledaoce u jednu od najbolnijih stranica istorije.
Predstava se izvodi na italijanskom jeziku sa titlovima na srpskom preuzetim iz knjige "Zar je to čovek" koju je prevela Elizabet Vasiljević a objavila izdavačka kuća Paideia (2015).

Нема коментара:

Постави коментар