петак, 24. јануар 2020.

DOK #2 - DOKUMENTRCI KOJI PROVOCIRAJU I POZIVAJU NA DISKUSIJU

Gosti DOK #2 - Misha Aznavur, Mark di Domenico i Rašid Biji
Na prvoj konferenciji za štampu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ДОК#2, koji se održava od 29. januara do 2. februara u Kombank dvorani (sale 1, 5 i 6) , prisutnima su se obratili: Igor Toholj, umetnički direktor festivala, gost-selektor À LA CARTE programa Nikola Popević i koordinatorka festivala Milena Debeljković.  U takmičarskom programu našlo se šest ostvarenja.

Program, koji broji 31 film, je osmišljen tako da odgovara interesovanju i senzibilitetu široke bioskopske publike, fokusirajući se na kreativne i univerzalno značajne filmove koji emotivno i idejno angažuju gledaoca. Filmovi obrađuju altuelne tme, provociraju emotivno ili intelektualno. Tu su i debianti sa prvih šest ostvarenja, a njih opsedaju teme od maloletničke delikvencije do politički nerazjašnjenjih zločina.



Umetnički direktor Igor Toholj izjavio je da ДОК festival nosi tu odgovornost da kao prvi festival u godini prikaže nova ostvarenja, stoga će se na Festivalu naći preko 95% filmova koji su premijerno prikazani. Toholj naglašava da se Festival opredelio za selekciju koja pokriva sve trenutne socijalne teme, a ujedno i one koje provociraju i pozivaju gledaoce na diskusiju i polemiku. On ističe da su dokumentaristi ti koji su apostrofirani kao socijalni stvaraoci te je tako dijapazon ovogodišnjeg izdanja Festivala širok i obuhvata filmove oskarovaca, preko afirmisanih autora, pa sve do debitantskih ostvarenja mladih reditelja. 

Charles Aznavour
Igor Toholj je pored filma koji svečano otvara festival „Aznavour by Charles“ naveo još dva biografska filma oskarovaca Rona Hauarda  „Pavaroti“ i Asifa Kapadije „Diego Maradona“, kao i obilje muzičkih dokumentaraca o slavnim rok zvezdama u programu MUZIČKE PRIČE.  Jedan od takvih je posvećen i rok divi sedamdesetih Suzi Kvatro,  Lijana Firmagera, kojoj su Kridensi posvetili svoj hit Suzi Q. Kao i film o tihom čoveku Kamenja koji se kotrlja, reditelja Alfreda Džordža Bejlija, do čudesne Bili Holidej.
 
Suzi Kju
Iz takmičarskog programa debitanskih ostvarenja ENTER DOK izdvojio je film „Zvučni talasi“ rediteljke Midž Kostin, namenjen pored šire i stručnoj publici jer se bavi temom dizajniranja i snimanja zvuka u filmskoj industriji. Ovogodišnji novitet u vezi sa programom ENTER DOK je taj da će publika putem glasanja odlučivati o pobedničkom filmu koji će biti prikazan posle filma o Havijeru Dolanu, 02. februara u 21 čas (Sala 5). 
Festival je ovim odlučio da nagradi publiku besplatnom projekcijom pobedničkog filma, naglašava Toholj. 



Toholj dodaje da u slotu, u okviru projekcije u 21 čas (Sala 5) pre projekcija filmova À LA CARTE biće prikazani filmovi selekcije PORTRETI, serijal polusatnih filmova, dokumentaraca o značajnim rediteljima današnjice. Pjer-Henri Žiber režirao je svih pet filmova u ovoj selekciji o rediteljima Dejvidu Linču, Olivjeu Asaju, Mišelu Oselu, Larsu von Triru i Havijeru Dolanu.

Na ivici
Gost-selektor À LA CARTE programa Nikola Popević izjavio je da je program zamišljen tako da prezentuje dokumentarne filmove koji imaju kontraverzne teme i odstupaju od uobičajenog socijal-političkog narativa, a koji svakako moraju biti viđeni. Popević izdvaja film Alisona Klejmena „Na ivici“ o Stivu Benonu koji je napustio Trampovu administraciju i započeo ujedinjavaje krajnjih desničarskih stranaka. Sa druge strane izdvaja film „Kapital u XXI veku“ Džastina Pembertona, koji daje sliku levičarskog stava o kapitalu i monarhiji današnjice. 

Hleb i Anđeli

Koordinatorka Milena Debeljković najavila je goste ovogodišnjeg ДОК festivala. Na otvaranju 29. januara, projekciji će prisustvovati režiser filma „Aznavour by Charles“ Mark di Domeniko i Miša Aznavur, sin poznatog muzičara. 



Ekipa filma „Ikea for YU“ , rediteljke Dinka Radonić i Marija Ratković Vidaković biće gošće Festivala zajedno sa akterima filma. 

PITAJ DR. RUT
Tokom festivala pridružiće se i reditelj filma „Hleb i anđeli“ Rašid Biji iz Maroka, a od domaćih autora publika će imati prilike da se susretne sa Borisom Malagurskim, autorom provokativnog ostvarenja „Težina Lanaca 3“.

Festival ДОК#2 svečano će 29. januara u 20 časova otvoriti film „Aznavour by Charles“ koji će biti prikazan u okviru GLAVNOG PROGRAMA, a karte za celokupan program ДОК#2 se mogu kupiti na blagajni Kombank dvorane.
Do sada je prodato karata koliko za celokubno premijerno izdanje, a organizatori se nadaju da će taj broj biti udvostručen. 
Prva projekcija "Težine lanaca III" u sali 1 (02. februara u 19:30), pa je uveden novi termin istog dana u 22h.
Što samo dokazuje da su Beogradu potrebni festivali dokumentarnog filma, možda čak kvartalno. 

Нема коментара:

Постави коментар