петак, 24. јануар 2020.

Oskarovci na 48. FEST-u


Ove godine Američka filmska akademija poranila je sa nominacijama za Oskara, a sama ceremonija dodele prestižnih nagrada pomerena je na početak februara, što znači da će svi filmofili koji vole da tradicionalno pogledaju nominovana ostvarenja pre dodele, moći to da urade i u bioskopu tokom 48. FEST-a. 

Kao što je bilo očekivano, Zlatni globusi istakli su u prvi plan favorite koji su ovenčani najvećim brojem nominacija za Oskara, poput Tarantinovog “Bilo jednom u Holivudu”, i “Džokera” Toda Filipsa. Evidentno je da Netfliks preuzima primat, te je najviše nominacija odnela upravo ova striming platforma za naslove koje ćemo ostati uskraćeni da vidimo na velikom platnu, poput “Irca” Martina Skorsezea i “Bračne priče” Noe Baumbaha.



Ipak, jedan od favorita Akademije bio je i “Jojo Rabbit”, koji je nominovan u šest kategorija - najbolji film, najbolji adaptirani scenario, najbolja sporedna ženska uloga (Skarlet Johansen), najbolji kostim, scenografija i montaža. Ovo ostvarenje ekscentričnog novozelandskog reditelja Taike Vaititija premijerno je prikazano u Torontu gde je odnelo najvažniju nagradu ovog festivala - nagradu publike. U pitanju je zaista jedinstven film u kome Vaititi savršeno balansira na granici ozbiljnog i smešnog pričajući priču o usamljenom desetogodišnjem dečaku kome je imaginarni prijatelj Hitler, i koji je duboko indoktriniran nacističkom ideologijom, ali ceo svet mu se sruši kada otkrije da njegova majka krije jevrejsku devojčicu na tavanu.



Za Oskara za najbolju glumicu bori se Sintija Erivo, koja je oživela jednu od najpoznatijih žena u američkoj istoriji - Harijet Tabman. Film “Harriet” je uzbudljiv biografski prikaz ove impresivne žene i njenog puta od robinje na plantaži, do borkinje za prava robova, a kasnije i žena. Još jedan biografski film, “Richard Jewell”, doneo je nominaciju Kejti Bejts za najbolju sporednu ulogu. Film je baziran na istinitim događajima koji su se odigrali tokom Olimpijade u Atlanti 1996. kada je jedan čuvar pronašao bombu i alarmirao nadležne, a kasnije je optužen kako je upravo on postavio bombu da bi ispao heroj. Zanimljivo je da je ovo čak trideset osmi film koji je režirao legendarni Klint Istvud, a iako ima 89 godina, izgleda da nema nameru da uskoro uspori.



Neobični horor film “The Lighthouse” nominovan je za Oskara za najbolju kameru. Snimljen u monohromatskoj tehnici, i sa samo dva glumca (Robert Patison i Vilijem Dafo), film prikazuje postepeno potonuće u ludilo dvojice čuvara svetionika s kraja 19. veka. Opisan je kao intenzivan, uzbudljiv i uznemirujuć triler hipnotičkog kvaliteta.


U kategoriji najboljeg stranog filma, za Oskara se bori “Corpus Christi”, obećavajućeg mladog poljskog reditelja Jana Komase. Ova drama inspirisana je istinitim događajem, i govori o mladiću sa kriminalnom prošlošću koji u zatvoru doživljava prosvetljenje, te po izlasku u svet oblači mantiju i počinje da se pretvara da je sveštenik koji preuzima parohiju jednog malog grada.



Vreme je da počnu nagađanja ko će odneti kući zlatne statuete 9. februara, kada bude održana ceremonija dodele Oskara, kao i da počnu pripreme beogradske publike za 48. FEST.


 
 



 

Нема коментара:

Постави коментар