четвртак, 30. јануар 2020.

Vitalova nagrada Tanji Stupar Trifunović za roman „Otkako sam kupila labuda“



Tanja Stupar Trifunović ovogodišnja je dobitnica Vitalove nagrade za knjigu godine za roman Otkako sam kupila labuda koji je objavljen u izdanju Arhipelaga. Odluku o nagradi za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini jednoglasno je doneo žiri u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik) na sastanku održanom 29. januara.

U užem izboru za nagradu bili su i romani Po šumama i gorama Milenka Bodirogića (Orfelin) i Grozota ili… Slobodana Tišme (Čarobna knjiga).

Nagrada, koja se sastoji iz povelje i novčanog iznosa, biće uručena krajem februara u Beogradu.

Prema mišljenju žirija, „roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce. Кnjiga osvaja tako što plete tanke niti jezika i stila oko teme ljubavnog odnosa između dve žene, koji u sebe uključuje različite aspekte svakodnevnog života, odbleske velikih priča, ali i teško predstavljivu običnost, banalnost života. Ako je ljubav put istine, koji nas izbacuje iz rutinske egzistencije i samodovoljnosti bića, onda je ovaj roman suverena i uspela priča o jednoj duboko ljudskoj, mukotrpnoj proceduri dolaženja do istine. Bez velikih ideoloških pretenzija i didaktičkih tonova, kojih u savremenoj književnosti ima previše, čitamo pluralnu literaturu sposobnu da nas uzbudi, uznemiri i oslobodi.“


"Roman Otkako sam kupila labuda je pisan u modernističkom maniru, kao eksperiment sa jednim pripovedačkim glasom, ali se još jednom potvrđuje kako je sopstvo u stvari mnoštvo glasova, i junakinja romana je mnoštvo žena, odnosno svedeno mnoštvo ljudskih glasova koje dočarava ne samo složenost iskustva, već i velike jezičke i formalne mogućnosti savemene proze. Pred nama je zrelo književno štivo, psihološki uverljivo, snažno, privlačno, neodoljivo. Proza Tanje Stupar Trifunović je u isti mah smirena i uzbudljiva, provokativna i pomirljiva, lirski produbljena i odgovorna prema složenim pitanjima života. Reč je o ideji o pisanja kao procesu još uvek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima… sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom",  naglašava žiri Vitalove nagrade za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini u svom saopštenju.

Tanja Stupar Trifunović (Zadar, 1977) je pesnikinja, pripovedačica, romansijerka. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci. Do sada je objavila pet knjiga poezije, knjigu priča i dva romana. Prevođena je na engleski, španski, bugarski, mađarski, nemački, poljski, slovenački, makedonski, češki, danski i francuski. Dobitnica je više književnih nagrada (Nagrada UniCredit banke za najbolju knjigu objavljenu u Bosni i Hercegovini 2007­/2008; Nagrada „Fra Grgo Martić“ za najbolju knjigu poezije (2009); Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ za najbolju knjigu poezije ženskog autora pisanu na srpskom jeziku (2018). Roman Satovi u majčinoj sobi nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost 2016.

Nagrada „Zlatni suncokret“, u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se ove godine dvadeset treći put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj knjizi Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Кaranović, Vladimir Tasić, Veselin Marković, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić za roman Pomor i strah.

Нема коментара:

Постави коментар