петак, 31. јануар 2020.

Dejan Dabić novi umetnički direktor Martovskog festivala





Martovski festival – 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25. do 29. marta 2020. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Krajem novembra 2019. godine Skupština grada Beograda za novog umetničkog direktora Martovskog festivala izabrala je Dejana Dabića (biografija u prilogu), filmskog kritičara, dugogodišnjeg urednika filmskog programa Niškog kulturnog centra i selektora Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu.

Do 20. februara u toku je konkurs za prijavu filmova za takmičarsku selekciju 67. Martovskog festivala, a prijavljivanje se vrši isključivo preko sajta 
www.martovski.rs.  

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.
Martovski festival je tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. 

 

Дејан Дабић, рођен је 1970. године.

Уредник је Филмског програма, некада Дома културе у Нишу, а сада Нишког културног центра, од 1994. године.

Од 1997. године један је од главних организатора Фестивала глумачких остварења у Нишу: селектор главног програма и пратећих манифестација, уредник фестивалских каталога и билтена, модератор конференција за новинаре. Члан је Дирекције, а тренутно и Савета овог Фестивала. Као селектор, уметнички директор или члан жирија сарађивао је и сарађује са фестивалима у Србији и Европи: „Eуро-Ин“ (Нови Сад), „Краф“ (Крагујевац), „Профифест“ (Прокупље), „Кратка форма“ (Горњи Милановац), Мостар Филм Фестивал – Фестивал филмске глуме (Мостар/ Федерација/ БиХ), „Први кадар“ (Источно Сарајево/ Република Српска/ БиХ), „Киненова“ (Скопље/ Северна Македонија), History Film Festival (Ријека/ Република Хрватска), Viva Film Festival (Сарајево/ Федерација/ БиХ), „Златни просјак“ (Кошице/ Република Словачка)...

Уређивао је Филмски програм на градској Нишкој телевизији (НТВ). Објављивао је филмске критике у новинама и магазинима: „YU филм данас“, „Нови Филмограф“,“НИН“ (Београд), „Народне новине“, „Градина“, „Пресинг“ (Ниш), а покретач је и један од уредника филмског часописа „Филаж“ из Ниша који је, уз чaсoпис „Кинотекa“, једини штампани филмски часопис у Србији.

Аутор је књига „Прохујало (са) етром“ и „Небо изнад целулоида“ и коаутор књига „Водич кроз 40 година Фестивала глумачких остварења у Нишу“, „Водич кроз 50 година Фестивала глумачких остварења у Нишу“ и „На таласима анимације“ (са колегама из Студија цртаног филма СЦФ 98, Ниш). Заступљен је у зборнику „Нови кадрови“ (Clio) и „Светло са тврђаве“ (YU филм данас), као и у књигама Божидара Зечевића: „Велимир Бата Живојиновић“ (1994) и „Велики филмски знак“ (2019).

У оквиру Студија цртаног филма`98, као сценариста и редитељ, урадио је двадесетак кратких анимираних остварења, награђиваних на домаћим и међународним фестивалима: „Крлетка“ је 2002. године добила награду „YU ASIFE“ на Мартовском фестивалу док су „Одраз“, „Предводник“, „Брбљива корњача“, „Вештина читања“ и „Пасје доба“ били приказани у званичном такмичарском програму Мартовског фестивала:


Од 2004. године један је од ментора анимираних радионица у оквиру СЦФ 98, а од 2007. године и један од оснивача Међународне колоније анимираног филма за децу и младе „Пантелеј“ у Нишу, на којој су гостовали најважнији аутори  анимираног филма из Србије, региона и читавог света.

Написао је сценарио и режирао документарни филм „Пионири нишког филма“ и документарно-играни филм „Упознајте Тома Лаха“.



Током 2019. године био је члан жирија на филмском фестивалу СОФЕСТ у Сопоту и члан комисије за дугометражни и краткометражни документарни филм Филмског центра Србије.

Члан је Међународне асоцијације аниматора -  ASIFA.

У новембру 2019. Скупштина града Београда изабрала га је за уметничког директора Мартовског фестивала – Београдског фестивала документарног и краткометражног филма.

Нема коментара:

Постави коментар