среда, 15. јануар 2020.

Цртежи из Фелинијеве „Књиге снова“ у Кинотеци





Изложба цртежа славног редитеља Федерика Фелинија свечано је отворена 14. јануара у Југословенској кинотеци, у којој је дан раније почела велика ретроспектива филмова поводом сто година од рођења аутора „Амаркорда“, „Улице“, „Слатког живота“, „Кабиријиних ноћи“...



Амбасадор Италије у Београду Карло Ло Кашо, отварајући изложбу, истакао је да је Фелини без сумње најпознатији италијански режисер на свету. 




„Његово име је постало симбол, а његови филмови буде разне емоције. Истовремено могу бити и забавни и драматични, страшни, поетични. Спој су сећања, маште и снова“, изјавио је Ло Кашо.


Како је објаснио, цртежи за изложбу преузети су из „Књиге снова“, својеврсног дневника који је Фелини водио почев од 60-их година све до августа 1990. године.


„Маестро је на савет свог психоаналитичара верно преносио своје снове у виду цртежа или, како је сам то волео да каже, у виду жврљотина, брзоплетих и граматички погрешних бележака. Током свих тих година за Фелинија је претакање снова од претходне ноћи у књигу било свакодневни ритуал. Скицирао је фигуре, ликове, визије које ће потом испунити његове филмове, додајући коментаре и напомене“, рекао је амбасадор.






„Књига снова“ састоји се од два тома са преко 400 страна. Фондација Фелини ју је 2006. године откупила од његових наследника, а 2015. уступила општини Римини. Сада је изложена у Музеју града Риминија, у којем је Фелини рођен 20. јануара 1920. године. Преминуо је у Риму 31. октобра 1993. 


У Кинотеци је представљен „избор скица које илуструју све оне уобичајене теме које су повезане са филмском продукцијом великог редитеља - ерос, путовање, историја, моћ, мода, књижевност...“, рекао је Ло Кашо, додајући да изложбу организује Италијански институт за културу, а уступила ју је општина Римини.




Амбасадор Ло Кашо је оценио да изложба лепо употпуњује богату филмску ретроспективу посвећену маестру Фелинију и захвалио Југословенској кинотеци на том програму, као и на укупно доброј сарадњи.




Добродошлицу многобројним посетиоцима пожелео је управник Музеја Кинотеке Марјан Вујовић, најављујући да ће ретроспектива Фелинијевих филмова трајати до 26. јануара. 


„Биће приказан готово целокупни опус великог редитеља. Наравно, Фелинијеви филмови су присутни на нашем и на програмима већине кинотека широм света готово неизоставно сваке године, али ово је прилика да их погледате све заједно у једном краћем временском року и да на најбољи начин сагледате његов развој, као и развој његових прича, рада са глумцима, да током две недеље зароните у магичан свет снова који нам је Фелини оставио“, рекао је Вујовић.




Изразивши велико задовољство што се у Кинотеци могу видети и цртежи из „Књиге снова“, изузетног дневника који је Фелини водио готово 30 година, а који се први пут излажу у Београду, Вујовић је захвалио амбасади Италије у Београду и Италијанском институту за културу на помоћи у реализацији ове изложбе, као и на дугогодишњој изузетној сарадњи.

Нема коментара:

Постави коментар