среда, 29. јануар 2020.

KONCERT POBEDNIKA 17. MEĐUNARODNOG TAKMIČENJA SOLO PEVAČA "LAZAR JOVANOVIĆ"




U nedelju, 26. januara kasno uveče je na Kolarčevom narodnom univerzitetu završeno XVII Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“, najeminentnije i najveće opersko takmičenje u zemlji. Nakon četiri dana trajanja i nekoliko hiljada posetilaca, u izuzetnoj konkurenciji od preko stotinu kandidata, odlukom internacionalnih žirija dobitnik glavne nagrade takmičenja je Beti Bratina, sopran iz Slovenije. Ona se predstavila kompleksnim i ubedljivim programom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine. Nagrada podrazumeva organizaciju solističkog koncerta sa orkestrom Beogradski simfoničari na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine uz finansijsku nagradu u iznosu od pet stotina evra.

Tri nagrade Kulturnog elementa: organizaciju solističkog koncerta na eminentnim lokacijama u Beogradu i finansijsku nagradu od dve stotine evra dobili su ravnopravno Tena Lončarević (Hrvatska), Lana Maletić (Srbija/Hrvatska) i Olivera Krivokuća (Srbija). Pokrovitelj takmičenja je Rotari distrikt 2483, finansijske nagrade dodeljuje JCI Srbija i Veselin Ćesarov, a prijatelji takmičenja su GeloRevoice i Hotel Envoy.

Preporuku žirija za učešće u produkciji Operosa opera festivala dobio je Emanuil Hristofakakis iz Grčke, dok je nagradu najuspešnijem profesoru, tj. profesoru čiji su učenici osvojili najveći broj nagrada na ovogodišnjem takmičenju dobila Valentina Taškova iz Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda. Specijalna nagrada AV TIM produkcije, profesionalni studijski snimak dobili su Irina Subašić (Hrvatska), Stefani Pjetlović (Hrvatska) i Konstantin Kostić (Srbija), a specijalnu nagradu člana žirija Marije Temeši - plaćeno učešće na masterklasu u Segedinu u Mađarskoj u julu mesecu ove godine dobili su Emanuil Hristofakakis iz Grčke i Nataša Jovović iz Crne Gore.

Žiri za starije uzraste je zasedao u sastavu Berislav Jerković (Hrvatska), Marija Temeši (Mađarska), Dragana Radaković (Srbija), Pia Brodnik (Slovenija) i Željka Milanović (Srbija).

26. februara od 18 časova na Kolarcu će biti održan koncert pobednika na kojem će pored dobitnika specijalnih nagrada, nastupiti i pobednici kategorija i najbolje plasirani takmičari.



Specijalne nagrade




GLAVNA NAGRADA
Beti Bratina (Slovenija)

 

NAGRADE KULTURNOG ELEMENTA
Tena Lončarević (Hrvatska)
Lana Maletić (Srbija/Hrvatska)
Olivera Krivokuća (Srbija)


PREPORUKA OPEROSA MONTENEGRO OPERA FESTIVALA
Emmanouil Christofakakis (Grčka)

NAGRADA NAJUSPEŠNIJEM PROFESORU
Valentina Taškova (Srbija)

SPECIJALNA NAGRADA AV TEAM
Irina Subašić (Hrvatska)
Stefani Pjetlović (Hrvatska)
Konstantin Kostić (Srbija)

SPECIJALNA NAGRADA MARIJE TEMEŠI
Emmanouil Christofakakis (Grčka)
Nataša Jovović (Crna Gora/Srbija)

Нема коментара:

Постави коментар