петак, 25. јануар 2019.

VI Dani igre u Kinoteci


Svečana sala, Uzun Mirkova 1 / Od 25. do 29. januara 2019.

Šesti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile, priređuju reviju filmskih ostvarenja pod nazivom Dani igre. Na programu je ukupno 10 projekcija u periodu od 25. do 29. januara.

Dani igre počinju predstavom “Igra” koja je snimljena filmskom tehnikom. Radi se o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana za Balet pariske Opere. Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano prošle godine na sceni Opere Garnije, i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da napusti scenu na kojoj je kreirano. Predstava evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave ona kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli.

Sledi ostvarenje “Pustinjski igrač” istinita priča koja prati hrabru ambiciju jednog Iračanina. Tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. godine, kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, Afšin i njegovi prijatelji (uključujući Elaheh koju igra Frida Pinto) rizikuju živote i formiraju alternativnu kompaniju igre. Kroz zabranjene on-line video snimke, oni “skidaju” korake bezvremenih legendi poput Majkla Džeksona, Džina Kelija i Rudolfa Nurejeva.

U okviru jubileja Ingmara Bergmana, nastao je umetnički film u kome četiri najinovativnija švedska koreografa opisuju Bergmana kroz  jedinstvene performanse. Ovo ostvarenje imalo je na hiljade projekcija tokom 2018 godine, i nastavlja sa svojim prikazivanjima. Film “Opera u Parizu” inspirisan je turbolentnim dešavanjima u Palati Garnije tokom 2015. godine, dok je film “Baletski igrači” klasična priča o odrastanju mladih umetnika koja prati sudbinu nekoliko dečaka koji su odlučili da im balet postane profesija.  Naslovi “Glavna scena” i “Ostavi poslednju igru”, našli su se nedavno na listi američkog časopisa Cosmopoliten, među ukupno 10 filmova o umetničkoj igri koji su ostavili trag u svom žanru.

Pod sloganom “Emocije”, 16. Beogradski festival igre se održava od 22. marta – 12. aprila 2019. godine. Ukupno 16 trupa iz 11 zemalja predstaviće se publici u Beogradu, dok će neke od predstava gostovati u Novom Sadu i Vršcu.  Trupe stižu iz Grenobla, Liona, Antverpena, Rima, Barselone, Frankfurta, Štutgarta, Seula, Filadelfije, Tel Aviva, Montreala, Nanta, Haga i Johanesburga.

Petak, 25. 1.

19.00 IGRA (FR, 2018)
Play
Koreografija: Aleksander Ekman (Alexander Ekman)

21.00 PUSTINJSKI IGRAČ (VB/UAE/RUM/MAR, 2014)
Desert Dancer
Uloge: Frida Pinto (Freida Pinto), Tom Kalen (Tom Cullen)
Režija: Ričard Rejmond (Richard Raymond)


Subota, 26. 1.

18.00 BERGMAN U OKU KOREOGRAFA (ŠVE, 2016)
Bergman through the Choreographer’s eye
dokumentarni film
Režija: Fredrik Statin (Fredrik Stattin)

20.00 IGRA(FR, 2018)
Play
Koreografija: Aleksander Ekman (Alexander Ekman)


Nedelja, 27. 1.

18.00 BALETSKI IGRAČI (NOR, 2014)
Ballettguttene
dokumentarni film
Režija: Kenet Elvebak (Kenneth Elvebakk)

20.00 OPERA U PARIZU (ŠV/FR, 2017)
L’Opéra
dokumentarni film
Režija: Žan Stefan Bron (Jean-Stéphane Bron)


Ponedeljak, 28. 1.

18.00 PUSTINJSKI IGRAČ (VB/UAE/RUM/MAR, 2014)
Desert Dancer
Uloge: Frida Pinto (Freida Pinto), Tom Kalen (Tom Cullen)
Režija: Ričard Rejmond (Richard Raymond)

20.00 GLAVNA SCENA (SAD, 2000)
Center Stage
Uloge: Zoi Saldana (Zoë Saldana), Amanda Šul (Amanda Schull)
Režija: Nikolas Hitner (Nicholas Hytner)


Utorak, 29. 1.

18.00 OPERA U PARIZU (ŠV/FR, 2017)
L’Opéra
dokumentarni film
Režija: Žan Stefan Bron (Jean-Stéphane Bron)

20.00 OSTAVI POSLEDNJU IGRU (SAD, 2001)
Save the Last Dance
Uloge: Džulija Stajls (Julia Stiles), Šon Patrik Tomas (Sean Patrick Thomas)
Režija: Tomas Karter (Thomas Carter)

Нема коментара:

Постави коментар