уторак, 29. јануар 2019.

ODLAZAK ROBERTA BUDAKA


Robert Budak bio je glumac velikog srca, dečački zaigrane energije i neizmerna talenta. 

Njegova glumačka snaga proizlazila je iz iskrene znatiželje prema ljudima, jednostavna ali neverovatno lucidnog uvida u svet koji ga okružuje, kao i stalne želje da u prenošenju vlastitog iskustva, snage ili strahova bude do kraja i u potpunosti autentičan.

Robert Budak se rodio 21. februara 1992. u Zagrebu. Studije glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završio je 2017, a te iste godine postao je stipendista, potom i član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

U matičnom je kazalištu nastupao u predstavama „Šerlok Holms”, „Alisa u Zemlji čudesa”, „Tit Andronik”, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, „Proba orkestra” te
„Hadersfild” (u novembru prošle godine pogledala ga je i Kulturnikova ekipa).

Glumio je i u drugim zagrebačkim pozorištima, velikom broju radijskih drama, televizijskim serijama „Stipe u gostima” i „Horvatovi” te filmovima, poput „Zagreb kapiućina, „S one strane”, „F20” (moći ćete ga pogledati na 47. FEST-u), „Buđenja u strahu”. 

Zapaženu, naslovnu ulogu ostvario je u predstavi „Romeo i Julija” na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014.

Godine 2017. uručena mu je Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi „Taksimetar” u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

Napustio nas je jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, ali zasigurno i čitavog hrvatskog glumišta, prekrasan i darovit mladić, dragi kolega i prijatelj, ostavivši za sobom golemu, nenadoknadivu prazninu. 

Ostaje uspomena na nesputanu radost pozorišnog stvaranja koju je, samo na svoj način, velikodušno delio s kolegama glumcima, svojim saradnicima i publikom.", ističe se u saopštenu njegovog matičnog pozorišta, Zagrebačkog kazalište mladih.

Poslednji ispraćaj Roberta Budaka održaće se u petak, 01. februara 2019. u 12:30  sati, na zagrebačkom groblju Miroševac.

Komemoracija povodom prerane smrti Roberta Budaka, održaće se u Zagrebačkom kazalištu mladih,  u sredu 06. ferbruara 2019. u 18 sati. Knjiga žalosti je otvorena u predvorju ZKM-a.



Нема коментара:

Постави коментар