четвртак, 24. јануар 2019.

XVI Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“
Šesnaesto Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ održaće se od 25. do 27. januara u Zadužbini Ilije M. Kolarca. Međunarodno takmičenje solo pevača „Lazar Jovanović“ svojim višedecenijskim postojanjem sa pravom važi za jedno od najvećih i najznačajnijih operskih takmičenja u zemlji i šire. Svake godine takmičenje dočeka više od stotinu učesnika iz skoro deset zemalja.

Takmičenje je namenjeno mladim umetnicima spremnim da započnu svoju profesionalnu karijeru i da pred autoritativnim međunarodnim žirijem odmere svoje znanje, umetničke kvalitete i prikažu svoj talenat. Do sada, u žiriju takmičenja pojavljivala su se neka od najvećih imena domaće i svetske muzičke scene i pedagogije, a pobednici takmičenja su se tokom proteklih godina potvrdili kao vrsni muzičari, osvajajući svetske koncertne podijume i operske scene.

Muzičko društvo „Stanković“ 2004. je osnovalo ovo takmičenje u čast čuvenom srpskom tenoru Lazaru Jovanoviću i do 2015. godine se održavalo u prostorijama Muzičke škole „Stanković“. Zatim, usled izuzetnog porasta važnosti i značaja od 2016. godine takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa koji uvodi niz organizacionih i umetničkih novina. Prva u nizu značajnih promena je premeštanje takmičenja iz sala muzičkih škola u svoj sadašnji dom, Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Ovogodišnji međunarodni žiri za starije kategorije čine eminentni umetnici i profesori Agata Kania Knoboh (Austrija), Ištvan Andrejčik (Mađarska), Katarina Jovanović (Srbija), Nikola Mijailović (Srbija) i Darina Takova (Bugarska).

Нема коментара:

Постави коментар