понедељак, 28. јануар 2019.

Промоција књиге „Велики рат - записано у камену”





Нова књига Медија центра „Одбрана”, „Велики рат ‒ записано у камену”, аутора Бранка Бодановића биће промовисана у Атријуму Дома Војске Србије 29. јануара 2019. године у 14 часова. 

По завршетку Првог светског рата подигнута су бројна спомен‒обележја војницима погинулим у борби за ослобођење земље. Дух времена, победе, али и велика жртва коју је Србија поднела у рату, изискивали су да се ти догађаји овековече. Најпре су постављани класични споменици, а касније су, уређењем војничких гробаља, подигнуте и бројне спомен-капеле и спомен-костурнице у готово свим већим местима. Уметнички приказ и симболика посматрачима шаљу јасну поруку о величини жртве и њеном значају. У књизи „Велики рат ‒ записано у камену“ аутор описује ратне меморијале подигнуте у Србији погинулим српским војницима, не изостављајући ни спомен-обележја савезничким и непријатељским војницима.

Књига сведочи о „култури помирења у смрти”, односу непријатеља према погинулим Србима и односу Срба према погинулим противницима, њиховим почивалиштима, бележећи такође и сарадњу са страним представницима око уређења или пресељења војничких гробаља.

На промоцији књигу ће представити Бранко Богдановић, аутор, др Миле Бјелајац, рецензент и Мирјана Сандић, уредник.


Нема коментара:

Постави коментар