четвртак, 24. јануар 2019.

НАТАША ЈОВИЋ ТРИВИЋ ОВОГОДИШЊА ЛАУРЕТКИЊА НАГРАДЕ “БРЕДА КАЛЕФ”



Првакиња Опере, мецосопран Наташа Јовић Тривић je овогодишња добитница оперске награде Фондације „Бреда Калеф” која се додељује за најбоље интерпретирану мецосопранску улогу у претходној сезони на сцени Народног позоришта. То је уједно и једина награда за певачице мецосоранског фаха код нас, а у конкуренцији су све домаће и гостујуће певачице које у једној сезони наступају у операма Народног позоришта.

Жири у саставу Бреда Калеф, Јасмна Трумбеташ Петровић, Драган Стевовић, Весна Стефановић и Мирко Леви једногласно је одлучио да овогодишња Награда припадне Наташи Јовић Тривић за улогу Улрике у представи „БАЛ ПОД МАСКАМА“.

Награда ће бити уручена у суботу 26.јануара уочи представе БАЛ ПОД МАСКАМА Ђ.Вердија (Велика сцена, 19 ч). Награда се састоји од Плакете и новчаног дела, добитници ће уручити Бреда Калеф.

Досадашње добитнице су Јелена Влаховић и Вишња Павловић.

Наташа Јовић Тривић, мецосопран, првакиња Опере Народног позоришта у Београду Рођена је у Бањалуци где је завршила нижу и средњу Музичку школу.
1992. године је уписала Факултет музичке уметности, одсек соло-певање, у класи проф. Радмиле Бакочевић у чијој је класи дипломирала 1996. године и магистрирала 1999. године.

Од 1994. До 1996. године била је члан Оперског студија Народног позоришта у Београду.

Стални члан Опере Народног позоришта је постала 1997. године.

Добитница је неколико првих награда на такмичењиома у земљи и друге награде на међународном такмичењу Музичке омладине, одржаном у Београду 1998.године.
На међународном такмичењу „Борис Христоф “ у Софији 2000. године, добитница је друге награде жирија као и специјалне награде за најбољу интерпретацији, у Падови на такмичењу „Ирис Адами Корадети“ одржаном 2004. године освојила је специјалну награду, а на такмичењу „Ријека Белканто“ у Ријеци 2005. године, треће место.

Носилац је награда из Фонда „Данице Мастиловић“ за најбољег студента соло певања, „Аните Мезетове“ за најбољег младог оперског певача и „Бисерка Цвејић“ за најбољу сценску личност у 1997. години.

Године 1997. добила је Похвалу Народног позоришта за улогу Сметона у опери „Ана Болен“, Г. Доницетија, а 2008 године за улогу Шарлоте у Маснеовој опери „Вертер“. Награду УМУС-а за најбоље извођење у 2008. години добила је за улогу Шарлоте.

Учествовала је у извођењу великог броја вокално-инструменталних дела као што су Моцартов, Вердијев, Сен-Сансов, Супеов Реквијем, Мисе Баха, Бетовена, Хајдна, Стабат Матер Перголезија и Дворжака, Пасије и друго.

Извела је многобројна дела српских композитора Љубице Марић, Мирјане Живковић, Дејана Деспића, Рајка Максимовића, Душана Радића, Ивана Јевтића и других.

Остварила је сарадњу са ансамблима РТС-а, Београдске Филхармоније, Македонске Филхармоније и другим.

Гостовала је у Италији, Швајцарској, Грчкој, Румунији, Бугарској, Мађарској, Данској, Норвешкој, Црној Гори, Хрватској, Македонији, Босни и Херцеговини.
На оперским сценама је остварила улоге Кармен у опери „Кармен“ Ж.Бизеа, Шарлоту у „Вертеру“ Ж. Маснеа, у Вердијевим операма „Трубадур“ - Ацучену, “Аида“- Амнерис, „Бал под маскама“ – Улрика, “Набуко“ – Фенена, “Риголето“ – Мадалена, У „Ђоконди“ А. Понкијелија Лауру, Јокасту у „Едипус Реx“ Стравинског, Олгу у „Евгенију Оњегину“ Чајковског и друге.

Један је од оснивача Музичко оперско театарске организације –МОТО.

Нема коментара:

Постави коментар