четвртак, 17. јануар 2019.

Dodelom nagrada zatvoren XII Kustendorf



Dodelom nagrada okončan je XII Kustendorf. Zlatno jaje za najbolji film dobio je švajcarski film „All Inclusive“ Korine Švingruber Ilić. Žiri je film nagradio za, kako je obrazloženo, „humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku“.

Srebrno jaje pripalo je Ognjenu Petkoviću za film  Jesenji valcer" (Srbija/SAD) – za „originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija“.  

 
Jesenji valcer.


Bronzano jaje dodeljeno je  filmu Sortiranje" Mikela Storma Glomstejna (Norveška) – „za izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu“.


Specijalna priznanja dobili su Saša Karanović za film Kostakurta (Bajka o Satankrajini) (Republika Srpska); „za kreativni uvid i umetnikov pogled“ i Ilarija Di Karlo za Božanstveni put (Nemačka); „za koreografiju i estetiku“.

Žiri u sastavu glumica srpskog porekla Stana Katić, Slobodan Despot, pisac srpskog porekla i Tankred Ramon, francuski reditelj dokumentarnih filmova, odlučivao je na osnovu 21 filma iz takmičarskog programa.


Francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodelio je nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju Nataliji Pic za ostvarenjeJa imam nešto za sebe", reditelja Iva Kondefera (Poljska), „za kombinaciju dizajna, svetlosti i osetljivog pokreta kamere“.

Predstavnik humanitarne fondacije Mkiva iz Južne Afrike, pesnik, aktivista i filmski porducent Zolani Mkiva, uručio je Emiru Kusturici Nagradu za celokupan doprinos, nazvavši ga „globalnim šampionom kulture“, „simbolom slobode i pravde“ i „živom legendom“.


Festivalska nagrada „Za buduće filmove“ uručena je glumcima Serhiju Lopesu i Slavku Štimcu.


Нема коментара:

Постави коментар