понедељак, 28. јануар 2019.

Glumica u režiji Paskala Ramberta premijerno u HNK


od našeg dopisnika iz Zagreba

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u petak, 1. februara održaće se premijera predstave Glumica, nastale po tekstu francuskog pisca, koreografa i reditelja Paskala Ramberta kojem će ovo biti prva režija u hrvatskoj pozorišnoj kući.
Drama se igra u prevodu Zlatka Vucberga. Uz tekst i režiju, Paskal Rambert potpisuje i scenografiju, dramaturija je delo Sanje Ivić, kostimografkinja je Anaïs Romand, a za svetla se pobrinuo Teri Morin.
Glumica je Rambertova posveta pozorišnoj umetnosti kroz koju se provlači ideja o svetu koji se približava svome konačnom kraju. Komad priziva glumce iz slavnoga Moskovskoga hudožestvenog akademskog teatra. To je priča o velikoj divi ruskoga teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umreti. 
Pored bolničke postelje smenjuju se ljudi iz njenog ličnog i profesionalnog života. Kolege iz pozorišta, prijatelji, njena deca, sestra, roditelji, ljubavnici, njen muž, svi joj dolaze u posetu, svako sa svojim životnim ili umetničkim problemom. Soba u kojoj leži pretrpana je buketima cveća kao izrazom apsolutne ljubavi.
Posredi je izvrsna melodrama ruskog šmeka, s mnogo suza i cveća, izjava o životu i pozorištu, obožavanju glumaca i kultu umetnosti. Veliku divu glumi  Alma Prica, a uz nju sjajan ansambl čine: Nina Violić, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Livio Badurina, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Franjo Kuhar, Dušan Gojić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Luca Anić i Tesa Litvan.
Paskal Rambert (Nica, 1962.) sa sedamnaest godina osniva pozorišnu grupu, studira filozofiju, a 1982. utemeljuje novu trupu izvodeći Bučnerova dela. Godine 1984. piše i režira svoj prvi pozortišni komad pod naslovom Kreveti. 
U nastupajućim godinama intenzivno piše i režira po celoj Francuskoj, SAD, Siriji, Japanu, Kini, Egiptu, Španiji, Portugaliji, Nemačkoj... 
Pozorišni komadi Paskala Ramberta postavljana su širom sveta, dok su njegovi brojni dramski tekstovi prevedeni na ruski, engleski, italijanski, nemački, kineski, hrvatski, japanski, slovenski, portugalski i španski.
Osim režijom, bavi se koreografijom i filmom. Godine 2012. uručena mu je nagrada Društva kritičara za najbolju novu dramu na francuskom jeziku, francusko ga je Ministarstvo kulture 2013. imenovalo Vitezom reda umetnosti i književnosti, a godine 2016. dobio je nagradu Francuske akademije za svekoliki opus na području pozorišta.
 
Trenutno piše dramu Arhitektura koja će biti prikazana na ovogodišnjemu Festivalu u Avinjonu.

Reprize predstave Glumica su 4. i 8. februara, 5. marta i 13. aprila.

Нема коментара:

Постави коментар