субота, 25. новембар 2017.

Veče stripa u Francuskom institutu!


Francuski institut vas poziva na veče ispunjeno oblačićima! Tri strip serijala, od klasika do savremenog preko vesterna, premijerno će biti objavljeni u Srbiji. Susret na temu Devete umetnosti kao i mnogi kojima ste prisustvovali u Francuskom institutu. Izdavači, kritičari, poznavaoci i prevodioci pričaće vam o novoizašlim albumima i podeliti sa vama svoju ljubav prema stripu.

Filimon 4 – Putovanje nevernika / Fred (Oton Aristides)

Izdavači: Sirius Production / Komiko

„Ovo je fenomenalno!“, uzviknuo je Rene Gošini, tvorac Asteriksa i onovremeni urednik časopisa Pilote, nakon što mu je Fred ispričao prvu priču o Filimonu. Iz ovog susreta nastaće serijal koji će trajno obeležiti evropski strip. Mnogo kasnije – 2013. godine, Fred objavljuje poslednji album serijala posle duge pauza, a odmah zatim nas zauvek napušta. Te iste godine, kuća Sirius Production iz Beograda, u saradnji sa Francuskim institutom, pokreće objavljivanje ovog, na našim prostorima do tada nepoznatog dela.
Filimon je radoznali i dobronamerni momak sa sela, koji čudnim putevima dospeva na slova reči „Atlantski okean“ – fantazmagorični svet naseljen najneobičnijim bićima, gde caruje apsurd. U upravo objavljenoj četvrtoj knjizi, Putovanje nevernika, glavni junak pokušava staromodnog oca da izbavi iz sveta koji ovaj ne razume i za koji ne želi da zna. Sa sebi svojstvenom lakoćom i humorom, autor se ovde poigrava pitanjem vere i verovanja i punom snagom iskazuje svu virtuoznost svoje neobuzdane mašte.
Učestvuju: Slobodan Ivkov i Nikola Dragomirović, novinari i kritičari stripa.

Stare furune 3 i 4

Izdavač: Makondo

Serijal Stare furune je priča o tri sedamdesetogodišnjaka, prijatelja iz detinjstva: Antoan, Emil i Pjero. Svako je odabrao svoj put, načinio životne izbore, zasnovao (ili ne) svoju porodicu. U stripu se smenjuju sekvence iz njihovih burnih života. Međutim, ovoj grupi prijatelja uprkos poodmaklim godinama predstoji mnoštvo avantura.
Stare furune, putem smene flešbekova iz pedesetih godina i današnjice, u tragi-komičnom duhu opisuju našu epohu, društvena, politička i kulturna događanja i krizne periode.
 
Pogrebnik tom 4

Izdavač: Makondo

Pogrebnik Džonas Krou, čovek sumnjive prošlosti u potrazi za iskupljenjem, uprkos nastojanjima da vodi miran i povučen život, biva uvučen u niz avantura u najkvalitetnijem serijalu vestern žanra od Poručnika Bluberija…

Uz učešće Bojana Bosnića (izdavačka kuća Makondo) i Branislava Glumca, prevodioca


 30 nov 2017 - 18h / Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Нема коментара:

Постави коментар