недеља, 12. новембар 2017.

АНАСТАС ЈОВАНОВИЋ – УМЕТНОСТ И НОВИ МЕДИЈИ


Поводом обележавања 200 година од рођења Анастаса Јовановића

МУЗЕЈ ГРАДА БЕОГРАДА

вас позова на отварање изложбе

АНАСТАС ЈОВАНОВИЋ – УМЕТНОСТ И НОВИ МЕДИЈИ

Аутор изложбе мср Данијела Ванушић, виши кустос

Понедељак, 13. новембар 2017, у 19 часова

Конак кнегиње Љубице
Кнеза Симе Марковића 8, Београд
 
 
У оквиру обележавања 200 година од рођења Анастаса Јовановића (1817-1899) Музеј града Београда приредио је велику јубиларну изложбу Анастас Јовановић – Уметност и нови медији, која ће бити отворена у понедељак, 13. новембра 2017. године, у 19 часова, у Конаку кнегиње Љубице. Аутор изложбе је мср Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда.

Изложбом Анастас Јовановић – Уметност и нови медији биће представљено близу две стотине оригиналних радова уметника, цртежа, акварела, талботипија, фотографија, стереоскопских снимака и личних предмета из колекције Музеја града Београда. Избор дела извршен је у светлу новог сагледавања и разумевања сложене друштвене и уметничке делатности Анастаса Јовановића на пољу развоја медијске културе и уметности. На овој изложби, после више од три деценије, публика ће имати прилику да поново види нека од најзначајнијих уметничких остварења, али и да се са некима упозна по први пут.

У току дугогодишњег уметничког рада у Бечу (1841–1859) Јовановић је начинио импресивну галерију фотографија свих виђенијих људи свога доба на основу које је извео бројне литографије и тако стекао углед првог српског литографа и фотографа.

Анастас Јовановић пионир европске фотографије, за српску визуелну културу је остварио немерљив значај. Не само да ју је обогатио својим небројеним фотографијама и литографијама, већ је и самостално створио неке од иконичних призора модерног српског националног идентитета као што су ликови кнеза Михаила, кнегиње Јулије, Вука Караџића, владике Његоша, кнеза Данила, кнегиње Персиде Карађорђевић, Клеопатре Карађорђевић, патријарха Рајачића, митрополита Петра Јовановића, Томе Вучић Перишића, Илије Гарашанина, капетан Мише Анастасијевића, Узун Мирка, Милице Стојадиновић Српкиње, Бранка Радичевића, Љубе Ненадовића, Ђуре Даничића, Димитрија Аврамовића, Јеремије Станојевића, Краљевића Марка, Хајдук Вељка и других.

Током 19. века Анастас Јовановић био је један од уметника и јавних радника Кнежевине Србије који су уз подршку политичке елите, у првом реду владарске породице Обреновић, употребом нових визуелних медија учествовали у изградњи и развоју њеног модерног имиџа. Његова свестрана и сложена уметничка делатност омогућила је трансфер савремених европских струјања и нових техничких знања у систем српске визуелне културе 19. века. Популаризација културе вршена литографским и фотографским медијем, утицала је на формирање укуса и осећаја за лепо у младој српској кнежевини и омогућила прелаз уметности из домена високе и затворене уметничке праксе, оличене у медију сликарства, у оквире масовне медијски распрострањене и доступне визуелне културе.

Током трајања изложбе биће реализован низ пратећих програма, предавања, радионица, концерата. Изложбу прати каталог, као и монографска публикација Идентитети и медији - Уметност Анастаса Јовановића и његово доба.

Пројекат обележавања два века од рођења Анастаса Јовановића финансијски су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Изложба Анастас Јовановић – Уметност и нови медији трајаће до 28. јануара 2018. године. 

Нема коментара:

Постави коментар