среда, 15. новембар 2017.

„Дневник једног лудака“ у извођењу Озрена Грабарића на Сцени „Раша Плаовић“





Један од најбољих хрватских глумаца средње генерације Озрен Грабарић гостоваће у суботу 18. новембра (20:30) на Сцени „Раша Плаовић“ са моно-опером „Дневник једног лудака“, урађеној по краткој причи Николаја Васиљевича Гогоља, у режији Маријана Нећака, који је и аутор музике и сценографије.

Представа, у продукцији Moving Music Theatrа из Битоља, премијерно је изведена у том македонском граду 10. јуна 2015. године.

Гогољево дело је један од најранијих детаљних приказа шизофреније, настао много раније него што је болест добила своје место и име у медицини.

Гогољева приповетка не анализира болест у медицинском смислу, већ пропитује друштво у коме појединац покушава да пронађе смисао сопственог постојања, друштвеног положаја и властитог идентитета. На луцида начин, кроз литерарно перфектне, медицински уверљиве и песнички опојне описе Попришчинове болести, Гогољ проговара о болести друштва и подсећа нас да смо сви ми, заправо, у некој врсти сукоба са стварношћу.

Која је стварност стварнија? Она коју читамо у новинама, она коју гледамо у својој непосредној близини или она у нама? У све израженојој борби између истока и запада, левог и десног, верског и атеистичког поимања света, свако се бори за своју нормалност и, парадоксално, у таквој борби испада луд.


НАГРАДЕ:

Најбољи глумац 23. Међународни фестивал малих сцена, Ријека 2016.
Најбоља глазба, 23. Међународни фестивал малих сцена, Ријека 2016.
Награда „Медитеран“ за најбољу глумачку изведбу, 23. Међународни фестивал малих сцена , Ријека 2016.
Награда публике, 18. Међународни фестивал монодраме, Битола 2016.
Награда за изузетну експресивност на граничном подручју између казалишта и осталих умјетности,  43.  Међународни фестивал алтернативног и новог театра Инфант, Нови Сад 2016.
Награда Капља за појединачно или скупно остварење, 22. Међународни казалишни фестивал ПУФ , Пула 2016.
Гранд Prix, 11. Фестивал медитеранског театра Пургаторије, Тиват 2016.
Златна медаља жирија за најбољу монодраму, 42. Међународни фестивал монодраме и пантомиме,  Земун 2017.
Златна медаља публике 42. Међународни фестивал монодраме и пантомиме, Земун 2017.
Најбоља монодрама, 5. Бе:фемон, Бечеј 2017.

Нема коментара:

Постави коментар