среда, 1. новембар 2017.

Premijera predstave "Na dan bezbednosti"




O dželatima i žrtvama. O smrti avangarde.
O totalitarnoj političkoj vlasti kao umetničkom projektu.
O umetnosti totalitarizma.
O rođenju Proleterske nauke o umetnosti.
O pesniku – policajcu konstruktivisti svemira.
O iluziji stvarnosti političkog pamfleta.
O neuspelom vaskrsu prekomorske ptičurine.



Predstava “Na dan bezbednosti” (Opelo povodom smrti ruske avangarde) nastala je uokviru istraživačkog, studijskog rada čije su polazište bile pripovetke ruskog pisca Viktora Jerofejeva, sabrane u knjizi “Anino telo ili Smrt ruske avangarde” (prevod na srpski: Radmila Mečanin).  


U predstavi se, pored tekstova ovih pripovedaka, nalaze i tekstovi pesama “Smejači” Vladimira Hlebnjakova; “Ja neću prestati sa radom” Leonida Gubanova;Pesnik milicioner” Dmitrija Prigova  i ruskih narodnih pesama “Konj” i “Išla dva brata”.


VIKTOR VLADIMIROVIČ JEROFEJEV (1947) jedan je od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca. Detinjstvo je proveo u Francuskoj, uz oca diplomatu, što je u velikoj meri odredilo njegovo stvaralaštvo, za koje teoretičari kažu kako je protkano uticajima zapadne, koliko i ruske književnosti. Godine 1975, odbranio je doktorsku disertaciju “Dostojevski i francuski egizstencijalizam”, objavljenu u Americi. Bio je urednik i jedan od autora čuvenog samizdatskog almanaha “Metropolis”, koji se 1975. našao na meti sovjetskih vlasti, što je presudno uticalo na diplomatsku karijeru piščevih roditelja. O tome je pisao u romanu “Dobri Staljin”, objavljenom i u Srbiji, u izdanju Geopoetike. Njegova druga, značajnija dela su: “Papagajčić”; “Anino telo ili smrt ruske avangarde”; “Enciklopedija ruske duše”; “Život sa idiotom”; “Ruska lepotica”, “Strašni sud” i druga. Uredio je nekoliko književnih antologija i objavio zbiru eseja “U lavirintu prokletih pitanja”. 




DRAMA MENTAL STUDIO je alternativna pozorišna trupa koju su osnovali Jelena Bogavac, Milena Bogavac i Igor Marković, 1999. godine. U sopstvenoj produkciji, ali češće u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama kulture, trupa je realizovala više od stotinu umetničkih projekata. Nazivaju se pokretom ka pozorištu bez četvrtog zida, a njihove predstave odlikuju se savremenim senzibilitetom, društvenim angažmanom, dnevno-političkim temama i insistiranju na prirodnoj vezi između patosa i humora.  Od 2017. godine, trupa radi u prostoru Gulan garaže, a predstava “Na dan bezbednosti”, prva je samostalna produkcija koju su realizovali u ovom prostoru.  

 



Drama Mental Studio

NA DAN BEZBEDNOSTI
Pozorišna predstava o smrti avangarde

 Po motivima pripovedaka Viktora Jerofejeva

Koncept, režija i dramatizacija:
Jelena Bogavac

Scenografija:
Vuk Dautović

Kostimografija:
Aleksandar Kovačević

Dramaturgija:
Jelena Bogavac, Milena Bogavac

Muzika:
Igor Marković

Scenski pokret:
Aleksandra Veljković

Igraju:
Nenad Todorović, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Aleksandra Veljković, 
Rastko Vujisić, Minja Bogavac, Marko Panajotović, Uroš Milojević, Predrag Vasić, Igor Marković, Pavle Grebenar,
Vladimir Jakšić

Organizacija i izvršna produkcija:
Marko Živković

 Produkcija:
Drama Mental Studio 



Premijere:
3. i 4. Novembar 2017.
Gulan Garaža, Bulevar Vojvode Mišića 49



Нема коментара:

Постави коментар