понедељак, 27. новембар 2017.

Ljudmila Ulicka u Beogradu



Književno veče slavne ruske književnice Ljudmile Ulicke održaće se u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije u četvrtak 30. novembra s početkom u 19 časova. Organizatori književne večeri su Srpski PEN centar, Narodna biblioteka Srbije i Izdavačka kuća Arhipelag.

Ljudmila Ulicka će razgovarati s publikom i potpisivati primerke srpskog izdanja svojih knjiga. Pored Ljudmile Ulicke, u programu će učestvovati prevodilac Neda Nikolić Bobić i glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović.

U središtu književne večeri naći će se novi roman Ljudmile Ulicke Jakovljeve lestve koji je nedavno objavljen na srpskom jeziku u izdanju Arhipelaga. Za ovaj roman, preveden na više jezika, Ljudmila Ulicka dobila je najveću rusku književnu nagradu „Velika knjiga“.

Roman Jakovljeve lestve predstavlja veliku porodičnu sagu Ljudmile Ulicke i savremene ruske i svetske književnosti. Ljudmila Ulicka je oblikovala uzbudljivu, raskošnu i uskomešanu sliku jedne zemlje u burnim decenijama XX veka, sve do naših dana.

Jakovljeve lestve u svom čudesnom tkanju obuhvataju priču o nekoliko generacija porodice Osecki. Ta priča proteže se na čitav jedan vek, od 1911. do 2011, prateći neke od najuzbudljivijih i najvažnijih tokova ruske i evropske istorije modernog doba. Čitajući raskošnu priču ovog romana, pratimo kako porodica Osecki prelazi iz Kijeva u Moskvu, ali i dramu Prvog svetskog rata i Oktobarske revolucije, potom nesvakidašnje uzbudljivu povest o staljinističkom periodu Sovejtskog Saveza, o hapšenjima, progonima i gulazima, o Drugom svetskom ratu, o vremenima Hruščova i Brežnjeva, sve do rata u Avganistanu, Gorbačova i perestrojke, ruske krize devedesetih i do najnovijih godina i istorijskih i političkih izazova ove zemlje. Ulicka neobično vešto oblikuje priču u kojoj staju obični ljudima sa svojim sudbinama i epohalna slike istorije i politike, društvenih izazova i ideoloških lomova.

Ova porodična saga je i mnogo više od toga, ne samo priča o velikoj istoriji i o ličnim iskustvima, već nesvakidašnje pronicljiva i podsticajna potraga za odgovorom na pitanja koja opsedaju književnost i filozofiju od samih početka: U kojoj meri je čovek slobodan ili nezadovoljan? Kako okolnosti, DNK ili istorija određuju ili uslovljavaju konkretnog čoveka? 

Ljudmila Ulicka (1943, Ural), jedan je od vodećih savremenih svetskih pisaca. 

Ljudmila Ulicka je završila biologiju na Moskovskom državnom univerzitetu 1968. godine. Jedno vreme je radila kao naučnik u Institutu za genetiku u Moskvi, ali je ostala bez posla jer je na svojoj pisaćoj mašini prekucavala zabranjeni roman. Svetsku slavu stekla je pričama i romanima koji su prevedeni na više od dvadeset jezika.

Najvažnije knjige Ljudmile Ulicke su romani: Sonječka, Medeja i njena deca, Slučaj Kukocki, Iskreno vaš Šurik, Danijel Štajn, prevodilac, Zeleni šator, Jakovljeve lestve, kao i knjige priča: Siromašni rođaci, Ljaljina kuća, Devojčice, Providne priče i Ljudi našeg cara.

Romani i knjige priča Ljudmile Ulicke prevedeni su na sve veće svetske jezike.

Ulicka je dobila čitav niz ruskih i međunarodnih književnih priznanja, među kojima se nalaze: „Medicis“, „Moskva-PEN“, Ruski „Buker“, Nagrada za rusku knjigu godine, kineska Nacionalna nagrada za književnost, ruska nagrada „Velika knjiga“, „Grincan Kavur“, Velika nagrada Budimpešte, „Simon Bovoar“, Austrijska državna nagrada za književnost.

Ljudmila Ulicka boravi u Beogradu kao gost Srpskog PEN centra, gde učestvuje na panelu Evropa razlika ili različita Evropa koji će se održati 30. novembra i 1. decembra u Srpskom PEN centru.

Нема коментара:

Постави коментар