субота, 18. новембар 2017.

Venac od trnja za Danila Kiša


Svetski pisac sa ovdašnjih prostora, Danilo Kiš jedan je od najvećih koji su pisali na srpskom jeziku. Njegovo delo svakodnevno se premerava i osvetljava iz različitih uglova. Na raznim svetskim jezicima, na katedrama, institutima i akademijama, neprestano nastaju i objavljuju se nova dela o Kišu i povodom Kiša. Uostalom, već sada je na policama biblioteka više studija o Kišu nego knjiga koje je napisao ovaj romansijer, pripovedač, esejista i pesnik.

Knjiga Milivoja Pavlovića „Venac od trnja za Danila Kiša“, u izdanju Službenog glasnika, 2016, ocenjena je kao dosad najpotpunija biografija velikog pisca, a uz to donosi i inspirativan presek kroz Kišovo književno delo. Zasniva se na u mnogo čemu novim uvidima i dokumentarnoj građi koja ranije nije bila poznata. Osim ostalog, Pavlović je prvi dublje zavirio u Kišovu ličnu biblioteku, pohranjenu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, pre dve decenije, i pomalo zaboravljenu. Osvetljenjem Kišove lektire, uvidom u njegovu mapu čitanja i beleške koje je ostavljao na marginama, u svet ideja koje su ga okupirale od detinjstva i mladosti, moguće je preciznije pratiti njegovu mapu pisanja i nivoe stvaralačke transpozicije nekadašnjih istorijskih, kulturnih, sociopsiholoških i književnih slojeva.

Danilo Kiš rođen je u Subotici 1935. a umro u Parizu 1989. godine. Poslednju deceniju proživeo je u prestonici Francuske. Bio je plodni prevodilac sa francuskog. Sve njegove važnije knjige prevedene su na francuski.

Milivoje Pavlović je profesor Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu i književni istoričar. Ovo je njegova petnaesta objavljena knjiga.

 

Učestvuju: Ljubiša Rakić, akademik, Jelena Trivan, gen.dir. Službenog glasnika, Božidar Šujica, pesnik, Milivoje Pavlović, autor

 23 nov 2017 - 19h / Francuski institut u Srbiji, Knez Mihailova 31

Нема коментара:

Постави коментар