петак, 17. новембар 2017.

Festival fotografije Vizualizator 2017



U sredu, 22. novembra, izložbom Igora Čoka u UK Parobrod, počeće V festival fotografije Vizualizator. Manifestacija obuhvata devet izložbi, pet tribina i pet radionica. Vizualizator je međunarodni festival fotografije koji okuplja učesnike iz 12 zemalja, a odvija se tokom novembra meseca u dve nedelje, na 15 lokacija u Beogradu i 3 van Beograda.

 
“VIZUALIZATOR” će obuhvatiti i izložbe Fotodoksa (Nemačka), Lorenta Ziglera (Austrija), Tobiasa Falta i Klare Kalstrom (Švedska), foto-kolektiva Invert i Milana Živkovića (Srbija). Festival donosi uzbudljive izložbe i interaktivne radionice sa presekom fotografske produkcije iz celog sveta. U fokusu festivala je promocija fotografske umetnosti, dokumentarne fotografije i medijske pismenosti.

Gosti festivala biće Elsa Okazaki, austrijska vizuelna umetnica francusko-japanskog porekla i međunarodne reputacije, Edvard Kiting, dobitnik Pulicerove nagrade i dugogodišnji prijatelj festivala, Miloš Bičanski, naš međunarodno i višestruko nagrađivani fotograf, Ken Kobre, najpoznatiji profesor foto-žurnalizma, profesori fakulteta („profesori okruglog stola“) kao i mnogi drugi stručnjaci, umetnici i predstavnici medija.




Orgaizatori u saopštenju kažu:

"Centar za razvoj fotografije i organizatori festivala posvećeni su i istrajni u svojoj želji da regulišu probleme sa kojima se medijska fotografija i medijski radnici u Srbiji susreću. Akcenat je stavljen na sferu samoregulacije i etike same fotografske zajednice. Medijska pismenost i edukacija javnosti su ključne stavke čitavog procesa, pa im se zato pridaju značajan trud i pažnja.

Na rešavanju ovih pitanja radi se tokom cele godine, dok je festival prilika za okupljanje medijskih fotografa i publike širom zemlje. Kroz debate i otvoren razgovor sa medijima, stručnjacima i predstavnicima iz različitih oblasti, tribine i radionice biće svojevrstan način povezivanja i komunikacije sa publikom. Obrazovana publika je imperativ za dalji napredak.

Fotografija je moćno izražajno sredstvo, vizuelna umetnost i socijalni fenomen koji društvu i svojoj svrsi najbolje služi u okvirima profesionalne i etičke atmosfere rada. Odgovornost prema publici, poruka i sadržaj fotografije ključni su parametri za razlikovanje profesionalne od amaterske fotografije.

Zakon i društvo rigorozni su po pitanju krađe lične imovine, dok za prava intelektualne svojine u praksi i dalje ne važi ista kultura. Ruku na srce, u jednoj demokratski uređenoj državi vladavine prava, ne bismo imali ovakve poteškoće ni u jednoj grani profesije. Imali bismo i ažurniji obrazovni sistem, potpunu slobodu medija, bolje uslove za rad, a nabrajanje može potrajati unedogled. Onda bi se gotovo sigurno poštovala i ova prava kao što su autorska.

Trenutno stanje tek je u fazi tranzicije ka tom idealu. Sa vedrije strane, dok god postoje predani zaljubljenici u svoje profesije, dosledni etičkim kodeksima i doprinosu koji pružaju društvu, možemo se nadati pobedi kvaliteta, integriteta i profesionalizma. Ispunjavajući svoj poziv i prenoseći poruke na ispravan, moćan i sebi svojstven način, oni nikada neće prestati da poboljšavaju uslove i streme ka progresu, jer to im je jednostavno u prirodi.

I tako, pravimo korake ujedinjeni- i umetnost i teorija, i profesionalci i amateri, i mediji i građani, stremeći ka vrlini i funkcionalnom sistemu opšteg dobra za sve.

Puni optimizma i vedrih misli organizovali smo kulturno-obrazovnu vitaminsku bombu.
"


Više informacija pronaći ćete OVDE.

Нема коментара:

Постави коментар