понедељак, 27. новембар 2017.

"DIS/POZICIJE" Branke Kuzmanović


U galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja “Akademija” predstaviće se samostalnom izložbom pod nazivom DIS/POZICIJE umetnica Branka Kuzmanović. Izložba će biti otvorena do 12. decembra 2017. godine.



                              DISPOSITIO - INTERSTITIO


Iz obimnog rada pre, u toku i nakon trajanja izložbe pod nazivom Intersticij proistekli su video rad REVERZIBIL-smsub i serija radova Dispozicije. Sva tri navedena polja delovanja su izraz istraživačkih nastojanja koji se, bar delom, nalaze i u ostalim radovima na ovoj izložbi. Na taj način, referentni okvir Intersticija je ostao otvoren za čitanje „pozicija“ svakog od izloženih radova, i, iako ih nužno ne karakteriše hronološki sled ili temporalno jedinstvo, svaki se može gledati retro-perspektivno.

Intersticij je bio strukturno konstituisana ambijentalno interaktivna instalacija. Nizom svojih „izgleda“, kaleidoskopski pomerenih tokova, deformisao je svaku naslućujuću formu. U tada nastaloj „mreži“, Intersticij je bio sav u „granicama“, a njegove dijagonale su dominirale „kretanjem unapred i unazad“, ili kako bi Latur rekao „tamo - amo“ kretanjem. Zahvatale su prostor, mogle su se spajati u ljudskoj svesti u nastojanju da prevaziđu ljudsko telo, ostavljale su tragove u memoriji. Vezujući se za svoje pomerljive memorijske oslonce i za ostale aktere Intersticija, tražile su „središnju tačku ljudske percepcije“.

Iz današnje perspektive posmatrajući, „prostori“ kao mesta rekonceptualizacije ne podrazumevaju samo prisustvo elemenata ili objekata već proizvođenje međudejstava između njih, bića, ideja, asocijacija,... Tako se i Intersticij, delujući kao polivalentan skup karaktera u „kretanju“, ustanovio kroz delovanje u vremenu i postavljanjem svoje otvorene strukture, omogućio buduća metaforička izmeštanja. Jedno od njih predstavlja i izložba DIS/POZICIJE.

Branka  Kuzmanović je diplomirala 1994. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Magistarske studije je završila 1997. godine a  doktorske umetničke studije 2013. godine.

Na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila je od 1996. do 1998. godine, a na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu radi od 1998. godine.

Нема коментара:

Постави коментар