уторак, 28. новембар 2017.

Предавање: СПОМЕНИЦИ СРБСКИ АНАСТАСА ЈОВАНОВИЋА У СВЕТЛУ НОВИХ ИСТРАЖИВАЊА

 
Предавач: Мср Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда

Среда, 29. новембар 2017, у 17 ч.

Конак кнегиње Љубице, Кнеза Симе Марковића 8, Београд


У оквиру изложбе Анастас Јовановић – Уметност и нови медији, у среду, 29. новембра 2017. године, у 17 часова, у Конаку кнегиње Љубице, аутор изложбе мср Данијела Ванушић, виши кустос Музеја града Београда, одржаће предавање Споменици Србски Анастаса Јовановића у светлу нових истраживања.

„Највећи национални литографски уметнички подухват настао током 19. века били су Споменици Србски Анастаса Јовановића. Најављени као едиција од дванаест свезака „одељанија”, требали су да излазe у Бечу у равномерном размаку од два месеца. Предвиђено је да свака свеска садржи четири литографије, односно три портрета и једну историјску композицију и одвојен, на два табака штампан пропратни текст с краћим биографијама и описима историјских догађаја. На овај начин аутор је планирао да у речи и слици прикаже историју српског народа од најстаријих времена до 1847. године. Због разних невоља којима је био изложен, на првом месту неповерењу бечке цензуре, од најављених дванаест, у периоду од 1850. до 1852. у Бечу су изашле само прве четири свеске Споменика.

Компаративном анализом расположивих историографских извора и сачуваних радова уметника, припремних студија, цртежа, акварела и литографија, извршена је могућа реконструкција основне идејне замисли целокупног литографског подухвата. На овај начин је указано на ауторову скривену симболичну поруку едиције Споменици Србски која се услед израженог пропагандног дејства литографског медија и историјске тематике едиције, залагала за нововековно буђење српске нације и повратaк династије Обреновић на кнежевски престо у Србији.“ (Данијела Ванушић)

Нема коментара:

Постави коментар