уторак, 28. новембар 2017.

„КАИНОВ ОЖИЉАК“ ШАБАЧКОГ ПОЗОРИШТА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ БЕОГРАД



Шабачко позориште гостоваће 30. новембра на Сцени "Раша Плаовић" (20:30) са представом "Каинов ожиљак", по роману Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, у режији Југа Радивојевића.



"Каинов ожиљак на занимљив и узбудљив начин говори о мисији Иве Андрића као амбасадора Краљевине Југославије у нацистичкој Немачкој. Лик дипломате и књижевника тумачи Владимир Милојевић, док су улоге Хитлера и осталих нациста поверене женама. „Каинов ожиљак, у једном метафоричком смислу, јесте прича о непостојаности добра и тврдокорности зла, с друге стране, Каинов ожиљак је проклетство које носи сваки човек и све што је човек створио. У причи о Андрићевим годинама у Берлину, где је урушена и подељена држава послала свог великог уметника да се ценка са ђаволом и покуша да уразуми неразумне, оваплоћује се теза о немоћи обичног човека спрам цикличних насртаја зла. А двадесети век, у коме је Иво Андрић провео већи део свог живота, може се слободно назвати Веком зла. Ипак, иако у немогућој ситуацији, Андрић, хуманиста и писац, успева да сачува човека у себи и то је можда најснажнија порука коју нам је послао, како својим држањем у Берлину, тако и својим романом “Проклета авлија” на који је недвосмислено утицало берлинско искуство које је сам Андрић сматрао најтежим и најмучнијим делом свог живота", наводе писци Кецмановић и Стојиљковић.

Осим Милојевићу, улоге су поверене Маријани Дугалић, Ивану Томашевићу, Зорану Карајићу, Страхињи Баровићу, Соњи Милојевић, Деани Костић, Милошу Војновићу, Кристини Пајкић, Анети Томашевић, Љубиши Баровићу и Слободану Петрановићу - Шарцу.

Нема коментара:

Постави коментар