понедељак, 6. новембар 2017.

Clio / Sajam na bis

U prostoru namenjenom čitaocima, Clio je do 15. novembra orgnizovao Sajam na bis. A ako planirate da potrošite više od 2000 dinara dostava je besplatna. Knjige možete naručiti telefonom na brojeve (011)3288 471 i 262 4334 ili e-porukom na adresu forum@clio.rs. Ako ne, pravac Gospodar Jovanova 63 (ulaz iz Kneginje Ljubice) svakog radnog dana od 9 do 17h, subotom do 14h. 


  edicija Gral / beletristika
Marek Toman POHVALA OPORTUNIZMU
knjižarska cena 1.210 din, cena za članove Foruma 726 din.
 
Sa pozicije nadmenog aristokrate koji prezire plebs i nemilosrdnog oportuniste kome je imponovalo kada je dospeo u čvrste nacističke ruke, Tomanov junak, elegantni barokni dvorac, ironično i duhovito beleži ključne događaje češke istorije od XVII do XX veka. Oseća se kao Italijan koji se obreo u zemlji malog slovenskog naroda čiju narav nikako ne može da shvati i čiji jezik mu se ne dopada jer nema ni melodije ni stila. Centralna tema je misteriozna smrt Jana Masarika, „ministra tužnih očiju“, koji je skončao padom sa prozora Černjinskog dvorca u burnim danima nakon komunističkog prevrata 1948. godine.
 
prevela s češkog Tihana Hamović; tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 19.5 x 12.5, S 565
   
Feridun Zamioglu IZABEL
knjižarska cena 770 din, cena za članove Foruma 462 din.
 
Feridun Zaimoglu literarno je zaokupljen marginalcima. Posvećuje se životu nekolicine kreatura iz velegrada koje, daleko od berlinske vreve i reka turista, slede svoj put. Izabel je lepa žena, ali više ne dovoljno lepa i mlada da bi i dalje radila kao model i nedovoljno priznata da bi, kao glumica, dobijala velike uloge. Raskrstila je s ljubavlju, ostavila dečka i odlučila da promeni način života. Nakon što ni njeni roditelji – mada se zdušno trude - ne uspevaju da joj nađu dobru priliku, upoznaje Markusa i počinje priča o Izabel i vojniku.
 
prevela s nemačkog Maja Anastasijević; tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 19.5 x 12.5, S 232
   
Bruno Viejra Amaral PRVE BRAZDE
knjižarska cena 990 din, cena za članove Foruma 594 din.
 
Pripovedač Bruno, koji nije slučajno imenjak autora romana, prepričava nam životne priče desetina živopisnih likova koju su se na ovaj ili onaj način zatekli u Ameliji i pokušavaju da izvuku od života najviše što mogu, ali ih najčešće na tom putu omete zla kob. Među svim tim lopovima, barabama, fizičkim radnicima, žonglerima, vernicama, muzičarima, netalentovanim režiserima, prostitutkama i ljudskom glupošću, naš će čitalac, u njihovim deprimirajućim, tužnim, besciljnim, ali majstorski ispripovedanim sudbinama, bez teškoća prepoznati likove „iz svog kraja“.
 
preveo s portugalskog Jovan Tatić; tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 19.5 x 12.5, S 331
   
Tahar Ben Želun BRAK IZ ZADOVOLJSTVA
knjižarska cena 770 din, cena za članove Foruma 462 din.
 
Amir, trgovac iz Fesa, svake godine poslovno putuje u Dakar. Tamo, prema islamskom običaju koji putnicima dozvoljava da tokom odsustvovanja od kuće ugovore privremeni brak, takozvani brak iz zadovoljstva, Amir sklapa takav brak „na određeno vreme” sa Nabu, prelepom crnkinjom iz naroda Pel. Ali, između njih se razvija istinska ljubav i Amir uzima Nabu za drugu suprugu i odvodi je sa sobom u Fes. Nabu, koja se suočava s ljubomorom prve, bele žene, ali i sa svakodnevnim rasizmom, fundamentalizmom i netolerancijom, ubrzo rađa blizance. Jedan dečak je beo, drugi crn.
 
prevela s francuskog Ljiljana Mirković; tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 19.5 x 12.5, S 200
   
  edicija Klepsidra / esejistika, dnevnički zapisi
Žorž Perek SARAJEVSKI ATENTAT
knjižarska cena 770 din, cena za članove Foruma 462 din.
 
U svojim boemskim lutanjima po Parizu francuski pisac Žorž Perek susretao se sa grupom mladih Srba od kojih su neki postali poznati umetnici ili istoričari umetnosti. Rezultat toga druženja je i Perekov boravak u našoj zemlji 1957. godine, koji ga je nadahnuo da napiše roman Sarajevski atentat. To prvo Perekovo delo, smatrano je nedovršenim i dugo nije blo dostupno javnosti. Nedavno je objavljeno uz opsežnu uvodnu studju Kloda Birželena. Roman prikazuje paralelno ljubavnu povest u kojoj se mešaju i prepliću autobiografski elementi i fikcija, zločin koji pripovedač želi da izvrši nad svojim prijateljem i suparnikom i jedan istorijski događaj, atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.
 
prevela s francuskog Jelena Novaković; tvrdi povez, latinica, F 19,5 x 13,5, S 169
   
Jozef Škvorecki BEKSTVA LIDE BAROVE
knjižarska cena 990 din, cena za članove Foruma 594 din.
 
U ovoj knjizi sabrane su uspomene talentovane, obožavane, ali i omražene češke glumice, koja nije bila poznata samo po lepoti i glumačkom talentu, već i kao ljubavnica nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa. Lida Barova opisuje zakulisje praških barandovskih studija druge polovine tridesetih godina prošlog veka, seća se snimanja filmova u predratnom Berlinu i priča o svojoj naivnosti i lakomislenosti koje su je dovele do profesionalnog i ličnog kraha. Nekadašnja obožavana filmska diva u posleratnoj Čehoslovačkoj bila je optužena za kolaboraciju i osuđena na robiju. Posle dolaska komunista na vlast 1948, pod dramatičnim okolnostima uspela je da prebegne preko granice i u Italiji započela novu umetničku karijeru.
 
prevela s češkog Danka Nikolić; tvrdi povez, latinica, F 19,5 x 13,5, S 309
   
Imre Kertes DNEVNIK GALIOTA
knjižarska cena 880 din, cena za članove Foruma 528 din.
 
U ovim beleškama nema ličnih iskaza, iskrenog samorazotkrivanja u romantičnom smislu reči. Dnevnik galiota je hronika spoznavanja. Piščeva galija plovi vodama duha, pameti i razuma, empirijski svet svakodnevice se pojavljuje, u najboljem slučaju, u ilustrativnoj funkciji. Dnevnik registruje pustolovine jednog hiperosteljivog, prefinjenog duha. Putnik na galiji je, istina, vezan lancima za vesla - horizont je, međutim, u svakom pravcu otvoren u beskraj. Prvi, površni, utisak koji stiče čitalac kad se s piscem upusti u zajedničku avanturu jeste opojni vazduh ove duhovne prostranosti i širine.
 
preveo s mađarskog Arpad Vicko; tvrdi povez, latinica, F 19,5 x 13,5, S 273
   
Amir Baitar, Hening Zusebah POD ISTIM KROVOM
knjižarska cena 770 din, cena za članove Foruma 462 din.
 
Knjigа Pоd istim krоvоm prеdstаvlја ličаn i čеstо bоlnо iskrеn dnеvnik u kоmе је zаbеlеžеn šеstоmеsеčni intеgrаciоni еkspеrimеnt. Аutоri, Hеning Zusеbаh, nemački novinar rođen u Berlinu i Аmir Bаitаr, studеnt mаtеmаtikе i infоrmаtikе, emigrant iz Sirije, nаizmеničnо pišu svаki iz svоје pеrspеktivе о stаvоvimа i iskustvimа u vеzi sа migrаntskоm krizоm, pоčеv оd drugаciјih оbičаја, shvаtаnjа pоrоdicе, muškо-žеnskih оdnоsа, dо mеđusоbnih prеdrаsudа, оdnоsа zаpаdnоg svеtа i islаmа itd. Knjigа је izvаnrеdnа i zbоg vеоmа duhоvitih оpisа mеđusоbnih nеspоrаzumа, šаlјivih i nеоčеkivаnih оbrtа, tе је i stоgа sјајnо čitаlаčkо štivо.
 
prevela s nemačkog Rastislava Mirković; tvrdi povez, latinica, F 19,5 x 13,5, S 176
   
Ana Sesilija Prenc Kopušar PREKO REKE, NA BICIKLU
knjižarska cena 660 din, cena za članove Foruma 396 din.
 
Tri identiteta i tri jezika čine svet Ane Sesilije Prenc Kopušar: španski, italijanski i srpski. Kako ih je učila, kako je ulazila u tri kulture – argentinsku, srpsku (ona će uvek reći jugoslovensku i videćemo da za to ima posebnih razloga) i italijansku – kako se i koliko identifikovala sa govornicima sva ta tri jezika, to će čitalac moći da prati u ovom memoaru, knjizi koja se čita lako, ali o kojoj se razmišlja dugo. Svoja iskustva i svoj doživljaj argentinske diktature, jugoslovenskog vremena mirnog rasta i razvoja, ali i krvavog raspada, te života u Italiji, jednoj od zemalja u kojoj je davne 1957. započet proces objednjavanja država od kojih je nastala Evropska unija.
 
preveo sa italijanskog Aleksandar Lazić; tvrdi povez, latinica, F 19,5 x 13,5 S 180
   
  edicija Polis / istorija
Smilja Marjanović Dušanić SVETO I PROPADLJIVO
knjižarska cena 1.980 din, cena za članove Foruma 1.188 din.
 
U knjizi Sveto i propadljivo definišu se različiti koncepti telesnog u srednjem veku. U prva dva poglavlja autorka pokušava da odredi ulogu telesnog u percepciji svetosti. Pratimo je kroz dejstvo emocija, gestova, rituala sve do funkcije pet čula, preko kojih srednjovekovno telo učestvuje u doživljaju božanskog. Sledi poglavlje Koncepti tela u srpskom hagiografskom narativu koje je fokusirano na srpska žitija svetih. Završni deo knjige odnosi se na pitanje svetiteljske memorije i topike prolaznosti, akcenat je stavljen na sveto telo koje, u svojstvu materijalne potvrde čudesnog i spone sa onostranim, funkcioniše kao fokus kulta. Sveto i propadljivo zajedno su objavili Balkanološki institut SANU i Izdavačka kuća Klio.
 
broširani povez sa omotnicom, ćirilica, F 24x16, 441
   
Arpad Hornjak SUSRETI I SUKOBI – Ogledi o srpsko-mađarskim odnosima
knjižarska cena 1.980 din, cena za članove Foruma 1.188 din.
 
Tekstovi zastupljeni u ovoj knjizi nastali su u tematskim okvirima Balkana, i srpskog naroda unutar toga, a po još užoj tematici u krugu mađarsko-jugoslovenskih odnosa. Tekstovi se mogu svrstati u četiri dobro razgraničena tematska okvira. U jednu grupu spadaju radovi koji se bave mađarsko-srpsko/jugoslovenskim međudržavnim odnosima, kao i pitanjima granica između prve i druge Jugoslavije i Mađarske. Drugu grupu radova čine oni tekstovi koji se bave pitanjem kako Mađare i Mađarsku vide južno od Dunava i Drave. U treću grupu svrstane su studije koje se odnose na srpsku/jugoslovensku spoljnu politiku, sa idejama federacije na Balkanu, dok su u poslednju grupu svrstani radovi koji obrađuju pitanja manjina, pre svega istorije i položaja Mađara u Jugoslaviji.
 
preveo s mađarskog Ferenc Nemet; tvrdi povez sa omotnicom, ćirilica, F 24x16, S 389
   
Oleg Ajrapetov RUSIJA 1917. – Propast carstva
knjižarska cena 2.200 din, cena za članove Foruma 1.320 din.
 
Najnovija knjiga dr Olega Ajrapetova, vodećeg ruskog stručnjaka za Prvi svetski rat i istoriju spoljne politike Ruskog carstva završni je deo četvorotomne serije knjiga Učešće Rusije u Prvom svetskom ratu (1914-1917). Autor razmatra povezanost ratnih i revolucionarnih događaja početkom 20. veka i analizira rezultate zbacivanja monarhije i dolaska na vlast boljševika koji su uticali na ishod i posledice rata. Oleg Ajrapetov daje objektivnu i oslobođenu ideološke ljušture sliku prošlosti u kojoj je vrsna rekonstrukcija događaja, oslonjena na duboko poznavanje literature i izvora, dopunjena višeslojnim analizama uzajamne povezanosti različitih faktora međunarodne i ruske prošlosti. Autor je već poznat srpskom čitaocu po svojoj knjizi Generali, liberali i preduzetnici (2005).
 
preveo s ruskog Andrij Lavrik; tvrdi povez sa omotnicom, ćirilica, F 24x16, S 560
   
Džon Rol PUT U SARAJEVO
knjižarska cena 1.210 din, cena za članove Foruma 726 din.
 
Plod pedesetogodišnjeg naučnog rada i posvećenosti proučavanju moderne nemačke istorije, ova knjiga govori o neobičnoj ličnosti nemačkog kajzera, njegovim političkim i ideološkim opredeljenjima kao i o ulozi koju je imao u upravljanju carskom Nemačkom u godinama pre Prvog svetskog rata, ali donosi i nijansirane portrete vodećih nemačkih državnika i vojnih lidera. Iscrpnom i pouzdanom analizom primarnih istorijskih izvora i njihovim suptilnim ukrštanjem, profesor Rol minuciozno tumači proces donošenja odluka i analizira nemačke ratne ciljeve u kontekstu istorije međunarodnih odnosa u dugom kretanju ka ratu u godinama pre 1914.
 
preveo sa engleskog Veljko Stanić; tvrdi povez sa omotnicom, ćirilica, F 24x16, S 169
   
 
edicija Agora / sociologija
Aleksandar Luj Todorović DISKURS NOVIH TEHNOLOGIJA
knjižarska cena 1.210 din, cena za članove Foruma 726 din.
 
Danas čovek počinje da razmišlja o veštačkoj inteligenciji i da razvija mašine koje bi imale sopstvenu svest i pravo odlučivanja, ali i o genetskoj manipulaciji koja bi trebalo da stvori zastrašujući novi svet nadljudi. Kao i uvek, čovekova kreativnost vodi svet napred, ali ga, opet kao i uvek, primorava da napreduje hodajući po ivici noža. Ova knjiga bavi se diskursom novih tehnologija i odgovara na pitanje: kako nove tehnologije utiču na nas i na svet u kojem živimo. Međutim, to je samo naizgled jednostavno pitanje, jer se u te tri, jasne i razumljive reči, koje opisuju ovu temu, krije čitav niz nepoznanica i mogućih nesporazuma.
 
tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 21x14, S 250
   
Teri Iglton KULTURA
knjižarska cena 1.100 din, cena za članove Foruma 660 din.
 
Kultura definiše čoveka kao biće, ali definisati kulturu i ukazati na njenu ulogu u našim životima nije tako jednostavno. Teri Iglton, jedan od najistaknutijih književnih i kulturnih kritičara hrabro je prihvatio takav izazov. U ovoj pronicljivo analitičkoj i zajedljivo zabavnoj knjizi on istražuje kako su se kultura i naše ideje o njoj razvijali tokom dva poslednja veka - od uzvišene sfere do skromnih običaja, od otpora uzurpaciji industrijalizma do današnjeg najprofitabilnijeg izvoza kapitalizma.
 
preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić; tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 21x14, S 140
   
Vilijam Dejvis INDUSTRIJA SREĆE
knjižarska cena 1.210 din, cena za članove Foruma 726 din.
 
Naučni pokušaji da se sazna ko šta oseća ili da se time manipuliše donedavno su se uglavnom odvijali u formalno prepoznatljivim ustanovama, poput psiholoških laboratorija, bolnica, radnih mesta, fokus grupa i slično. To više nije slučaj. U julu 2014. godine, Fejsbuk je objavio naučni rad koji je sadržao detaljne podatke o uspešnoj promeni raspoloženja stotina hiljada korisnika te društvene mreže manipulacijom vesti koje im se dostavljaju. Stručni konsultanti za sreću savetuju poslodavce kako da oraspolože zaposlene, nezaposlene kako da povrate radni elan a, jednom prilikom u Londonu, i one koji su silom isterani iz svog doma kako da se emotivno okrenu budućnosti.Industrija sreće je šokantno i brilijantno upozorenje o novoj religiji savremenog doba: našim emocijama.
 
prevela sa engleskog Jelena Petrović; tvrdi povez sa omotnicom, latinica, F 21x14, S 250
   
  edicija Ars / umetnost
Marijana Dujović STANISLAV BINIČKI
knjižarska cena 1.210 din, cena za članove Foruma 726 din.
 
Ove godine obeležava se 75 godina od smrti i 145 godina od rođenja srpskog kompozitora, dirigenta i organizatora muzičkog života Stanislava Biničkog (1872–1942). Monografija muzikološkinje Marijane Dujović rezultat je njenog višegodišnjeg istraživanja stvaralačkog puta ove znamenite ličnosti u kulturnom životu Beograda (i Srbije) prve polovine prošlog veka. Istraživanje koje je autorka obavila obuhvatilo je arhivsku građu različitih institucija kao i privatnih zaostavština. Sistematizacijom te obimne građe (dobrom delom još neistražene) došla je do novih saznanja i činjenica iz bigrafije Biničkog.
 
tvrdi povez sa omotnicom, ćirilica, F 24x16
   
  notna izdanja
Muzikalije Jovana Frajta KAD DŽEZ BEND SVIRA
priredila Hristina Medić
knjižarska cena 1.430 din, cena za članove Foruma 858 din.
 
Džеz је tеk stizао u Еvrоpu, kаdа је 1926. gоdinе Јоvаn Frајt prvi put u svојim izdаnjimа Edition populaire оbјаviо kоmpоziciјu Hеrmаnа Lеоpоldiја Kаd džеz bеnd svirа. Širоki grаđаnski slојеvi u Bеоgrаdu tih gоdinа, nove sаdržаје pronalazili su u biоskоpimа, vаriјеtеimа, bаrоvimа, kаbаrеtskim prеdstаvаmа... te je očiglеdnо dа sе tako, džеz pоlаkо аli sigurnо uvlаčiо u pоrе muzičkоg živоtа Bеоgrаdа. Та činjеnicа bilа је i pоlаzištе zа оdаbir kоmpоziciја u оvој zbirci. U tоm smislu nаziv zbirkе Kаd džеz bеnd svirа zаprаvо upućuје nа mоgući rеpеrtоаr prvih džеz аnsаmbаlа u Bеоgrаdu. Zbirka sadrži preko 40 kompozicija za klavir, zatim glas i klavir kao i kamerne sastave i ansamble.
 
spiralni povez, ćirilica, F 30x21, 127 strana
   
  edicija didakta / pedagogija
Paulo Freire PEDAGOGIJA AUTONOMIJE
knjižarska cena 880 din, cena za članove Foruma 528 din.
 
Osnovna ideja knjige jeste da obrazovanje nije jednosmerno prenošenje znanja, već proces oličen u odnosu profesora i učenika u kojem obučavani dobija mogućnost da se konstituiše kao ličnost, a ne samo da zapamti ponuđeni sadržaj kako bi ga kasnije reprodukovao. Zato Freire smatra da predavanje treba da počiva na dijalogu između profesora i učenika, u kojem profesor ima isto toliko da nauči od učenika, koliko i ovaj od njega. Jer, kao što kaže Pijaže, naučiti, znači razumeti. A razumeti znači na nov način organizovati svoju viziju sveta, restrukturirati postojeće znanje, tako da se problem sagleda u novom svetlu, što može dovesti do pronalaženja rešenja.
 
prevela s portugalskog Branislava Gonthier Pešić; tvrdi povez, latinica, F 21x14, 120
   
  edicija Imago / psihologija, psihijatrija
Salman Ahtar PSIHOLOGIJA PATNJE
knjižarska cena 1.320 din, cena za članove Foruma 792 din.
 
Autor nastoji da istakne višestruke načine na koje se susrećemo s patnjom u kliničkim i socijalnim situacijama i navodi šest takvih „izvora patnje“. Prva tri – strah, pohlepa i krivica – dovode do lične patnje, mada i to ima izvesne interpersonalne posledice. Druga tri – obmanjivanje, izdaja i osveta – dovode do patnje drugih, iako i u njima ima subjektivne boli same osobe. Pri objašnjavanju kompleksnosti ovih šest izvora patnje, autor je obradio fenomenološki, razvojni i sociokulturni aspekt svake emocije. Gde god je to bilo moguće, uključio je značajne informacije iz srodnih oblasti, kao što su antropologija, sociologija, etologija i evoluciona biologija, kao i primere iz književnosti i kliničke vinjete.
 
prevela sa engleskog Marina Vicanović; broširani povez, latinica, F 23x16, S 222
   
  edicija Multimedia / medijske studije, novinarstvo
Marčelo Foa GOSPODARI MEDIJA
knjižarska cena 1.430 din, cena za članove Foruma 858 din.
 
Autor objašnjava kako je i zašto moguće usmeriti medije u željenom pravcu, često bez jasne svesti novinara da učestvuju u takvim operacijama. Knjiga osvetljava pozadinu mnogih istorijskih događaja od atentata na predsednika Kenedija do rata u Siriji, otkriva tehnike i trikove kojima se služe medijski eksperti i ujedno nudi istorijski prikaz razvoja fenomena spina od Bernajsa do naših dana. Za čitaoce u Srbiji biće posebno interesantni primeri medijske manipulacije, kreirani u velikim američkim PR agencijama, tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.
 
preveo sa italijanskog Marin Pavić; broširani povez, latinica, F 24x16, S 300
   
 
zajednička izdanja / suizdavaštvo
Tatjana Dadić Dinulović SCENSKI DIZAJN KAO UMETNOST
knjižarska cena 1.650 din, cena za članove Foruma 990 din.
 
Knjiga uspostavlja teorijsku platformu za sagledavanje scenskog dizajna kao oblika profesionalnog delovanja, kao kompleksne strukture posebnih umetničkih i kustoskih praksi, ali i kao područja mogućih pogleda na vrednosti stvaralaštva, pa i života uopšte. Osim teorijskih postavki, prikazano je deset studija slučaja i ukazano na raznovrsnost ishoda, umetničkih formi i sredstava, različitost ambijenata u kojima su dela izvedena, vrste publike i javnosti kojima se obraćaju, kao i specifičnosti načina njihovog nastanka i raznovrsnost upotrebe medijskih linija.
 
Knjiga je objavljena u saradnj sa SCEN-om, Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju.
broširani povez, latinica, F 23,5x16,5, S 360
   
Ana Kotevska ISEČCI SA KRAJA VEKA
Muzičke kritike i (ne)kritičko mišljenje (1992–1996)
knjižarska cena 660 din, cena za članove Foruma 396 din.
 
Kritičarski glas Ane Kotevske bio je jedan od onih koji su nas devedesetih godina proteklog veka, u vreme haosa i bede, iz nedelje u nedelju podsećali na to da kultura nije „hir“ ili prosto produkt razvijenog društva „sa viškom slobodnog vremena“, koji se povlači pred nestašicom, ledenim koncertnim dvoranama i ratnim pokličima, već jedan od uslova i načina opstanka; da je energetska injekcija posvećenog muziciranja dostupna svima koji u umetnosti vide smisao i utehu. Iz njenih nadahnutih, pronicljivih, ponekad poetski obojenih, a ponekad i dramatičnih zabeležaka progovara beskompromisan kritičarski glas, jedan od onih čiji se sud iščekivao sa zainteresovanošću i nestrpljenjem.
 
Knjiga je objavljena u saradnji sa Izdavačkom kućom Besjeda iz Banjaluke
broširani povez, latinica, F 20x13, S 224
   
 

Нема коментара:

Постави коментар