среда, 20. мај 2020.

U Madlenianumu ove nedelje ljubavni komadi







Upravo zbog toga iz Madlenianuma su vam ove nedelje pripremili predstave u kojima je u fokusu ljubav, strasna, nedostižna, ubistvena, jer „samo dela ljubavi ostaju“...U sredu tradicionalno emitujemo operu - opera Madam Baterflaj Đakoma Pučinija je ostala zabeležena kao prva sajber opera kod nas. Reditelj Dejan Miladinović je pokazao da pojmovi iz virtuelnog sveta, poput sajber prostora, heroja i antiheroja iz video igrica mogu postati deo jedne opere, i to opere koja je napisana 1904. godine! Na premijeri 13. maja 2007. godine u ovom spektaklu nastupili su gosti iz Amerike: Ailan Žu, zvezda američkih scena poreklom iz Kine, u ulozi Ćo Ćo San i Marčelo Bedoni koji je pevao rolu Pinkertona, a novom postavkom jedne od najslavnijih operskih ljubavnih priča dirigovao je Stanko Jovanović, koji se već istakao u predstavama Dve udovice i Travijata .  



U petak 22. maja čeka nas varijete predstavu nastalu po čuvenom romanu Plavi anđeo, u dramatizaciji Branislava Pipovića, koji je pisao i songove i muziku za ovu predstavu. Komad je premijerno izveden 8. oktobra 2013. na liniji postavke melodramskih naslova, koji su inspirisani interesantnim ličnostima iz prošlosti i vrhunskim književnim delima. Priča o zabranjenoj i neshvaćenoj ljubavi izmedju gimnazijskog profesora Imanuela Rata (Feđa Stojanović) i varjietetske pevačice Lole (Sloboda Mićalović u alternaciji Lucija Šerbedžija) prikazana je u jeftinom lokalu Plavi anđeo, gde je Lola zvezda programa, koja prva u profesoru Ratu prepozna pesničku dušu, a profesor Rat je prvi čovek koji u pevačici, koja prvenstveno prodaje gostima lokala svoje telo, vidi pravu umetnicu. Te dve umetničke duše se spajaju uz sva neodobravanja njihove okoline, ali ljubav koju dožive daje smisao njihovom postojanju, njihove dve usamljene duše nalaze svoje utočište i svoju sreću jedna u drugoj. 

U nedelju jedan vodvilj na repertoaru Madlenianuma- komedija Dama iz Maksima Žorža Fejdoa, nekrunisanog kralja komedije zabune. Blaziranost, ljubav, ljubomora - to su elementi ove komedije koja je u reditelju Slavenku Saletoviću i ekipi sjajnih i već više puta proverenih komičara pronašla svoje idealne tumače. Postavka Madlenianum premijerno izvedena 10. maja 2008. donela je pregršt veselja, zabave i smeha našoj publici. Ulogu gospodina Petipona igrao je Mihailo Lađevac, a raskošnu lepoticu Cicu Žeravicu Katarina Radivojević. Ovo je priča koja okrepljuje i ozdravljuje smehom, smejući se nama samima i našim pokušajima da od života uzmemo i ono što nam ne pripada.

Izrazi novog veka, koji je većma digitalni, poput Cyber prostor, Real time, War craft su obeležja realnosti koja je već uveliko postala virtuelna. Da ovakvi pojmovi mogu naći svoje mesto u operi, jednoj staroj umetnosti, i da se može napraviti „interaktivna opera smeštena u real time-u, se doskora činilo nemoguće i posebno nezamislivo u Beogradu. Međutim, Opera i teatar Madlenianum već je Hofmanovim pričama Žaka Ofenbaha pokazala da opera može – i to sa velikim uspehom – da zakorači u svet stripa i antiutopijskih filmova. Sve ovo je zahvaljujući reditelju Dejanu Miladinoviću, nekadašnjem umetničkom direktoru Madlenianuma, koji je na našu scenu doveo sajber-gejšu Ćo Ćo San i virtuelnog Pinkertona. Na snimku koji ćete gledati igraju ih Jasmina Trumbetaš Petrović i Saša Štulić, a na, otvaranju sezone 2009/2010. pevali su dragi gosti Daniela Dessi i Fabio Armiliato, nakon Opere u Hanoveru i u Milanskoj Skali. Da sve to izgleda moderno i sajber uspeli su da izmaštaju u svojoj kreaciji Tanja Mirčetić koja je zajedno sa rediteljem osmislila scenografiju, Milanka Berberović koja je radila kostime i Srđan Jovanović dizajner svetla, dok je Kreativni studio Zepter radio video animaciju, koja je dosta doprinela atmosferi igrica.

Ljubitelji muzike ovu Pučinijevu operu smatraju jednom od najlepših, u kojoj je ispričana poznata priča o ljubavi Amerikanca i Japanke, o njihovom detetu, borbi za njegovo starateljstvo i na kraju o tragičnom samoubistvu odane gejše Ćo Ćo San. U predstavi su pevali i: Vladimir Andrić, Tanja Obrenović, Dragana Stanković, Predrag Milanović, Nebojša Babić, Aleksa Vasić, Darko Đorđević i Branislav Kosanić. Muzika, igra, japanski stripovi „Mange“ i napredne tehnologije - sve to još jednom je potvrdilo da je opera spoj svih poznatih umetnosti i – da je večno mlada.



Plavi anđeo je dramski tekst Branislava Pipovića, nastao prema motivima romana Profesor Unrat Hajnriha Mana. Ovaj roman iz 1905. godine bio je i inspiracija za film Plavi anđeo, prvi nemački zvučni film, kojim je u filmsku istoriju ušla tada nova zvezda, čuvena Marlen Ditrih. Predstavu je režirao Erol Kadić, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Ivanka Krstović, a koreograf Milica Cerović. Kao Lola u ovoj predstavi su igrale dve izuzetne glumice koje plene i svojim pevačkim darom , naša Sloboda Mićalović i prvi put na daskama jednog beogradskog pozorišta Lucija Šerbedžija. Sjajan partner u ulozi profesoar Rata, bio je doajen beogradske pozorišne scene Feđa Stojanović. Svakako je kuriozitet što je na daskama Madlenianuma igrao i pevao Vlastimir Đuza Stoiljković. U izvrsno napisanim ulogama ljudi iz okruženja profesora i pevačice nastupili su i: Aljoša Vučković, Ivan Jevtović, Miodrag Krstović, Zinaida Dedakin i Branislav Zeremski. Madlenianum je kao i uvek i u ovom projektu otvario vrata trojici sasvim mladih glumaca, tadašnjim studentima: Stevanu Pialeu, Ivanu Zablaćanskom i Andreju Pipoviću.

Dama iz Maksima, uz Bubu u uhu jedna je od najpopularnijih komedija francuskog komedijanta Žorža Fejdoa. Napisana je na samom kraju XIX veka, i odmah je  postigla veliki uspeh, tako da i danas Fejdo slovi za jednog od najomiljenijih autora kako u svetu tako i kod nas. Njegova Buba u uhu igrala se decenijama u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a Dama iz Maksima je posle postavke u Pozorištu na Terazijama postavljena u Madlenianumu. U ovoj komediji zabune ugledni građanin, verni bračni drug, hirurg Petipon se upušta u pokušaj neverstva i čini klasičnu vodviljsku grešku. Najsmešnijim i najneverovatnijim spletom okolnosti neverstvo počinje da isplivava na videlo. Precizna mašina vodvilja se pokreće i ubrzava. Pratimo bujicu događanja, laži, skrivanja, bežanja, postavljanja zamki, mimoilaženja za dlaku, i spasavanja u poslednjem trenutku. Fejdo je maestralan u komediji, njegove zabune, iznenađujući obrti, ekscesi ljubomore i danas izazivaju lavine smeha kod gledalaca širom sveta. Reditelj Slavenko Saletović može se nazvati specijalistom za komedije, ovo mu je bila prva režija u Madlenianumu. U njegovom autorskom timu bili su i: Jasna Dragović, Milanka Berberović, Miroljub Aranđelović Rasinski koji je pisao muziku i Pjer Rajković koji je radio scenski pokret. Fantastična ekipa glumaca je “začinila” ovu komediju: Ljiljana Stjepanović, Eva Ras, Janoš Tot, Feđa Stojanović, Viktor Savić, Lidija Pletl, Zoran Ćosić, Vladan Gajović, Ljubica Lukač, Vuk Saletović.

Predstave se emituju preko youtube kanala i prikazivanje navedenih predstava nije komercijalnog karaktera i jedini cilj je pružanje podrške građanima i nemogućnosti rada pozorišta kao opšte mere zabrane zbog pandemije. Prikazani snimci nemaju karakter javnog izvođenja predstave.




Repertoar za nedelju od 18.05. do 24.05.


Sreda, 20. maj u 19:30 časova
Opera Đakoma Pučinija MADAM BATERFLAJ
Prema libretu Luidjija Ilike i Djuzepea Djakoze
Premijera 13. maj 2007.
Dirigent: Stanko Jovanović
Reditelj: Dejan Miladinović
Scenografija: Tanja Marčetić i Dejan Miladinović
Kostimograf: Milanka Berberović
Dizajner svetla: Srđan Jovanović
Inspicijent: Vesna Ćurčić Petrović
Realizacija video animacije: Kreativni studio Zepter

LICA
Ćo Ćo San (Madam Baterflaj): Jasmina Trumbetaš Petrović
Pinkerton, poručnik: Saša Štulić
Kejt Pinkerton, žena: Dragana Stanković
Šarples, konzul: Vladimir Andrić
Suzuki, služavka: Tanja Obrenović
Bonzo, ujak: Aleksa Vasić
Carski izaslanik: Branislav Kosanić
Jamadori, princ: Predrag Milanović
Goro, provodadžija: Darko Đorđević

Horisti:
Dragana Tasić, Milica Popović, Sandra Perović, Tijana Nikolić,
Katarina Voštić, Jelena Nikolić, Milica Gajić, Milena Moravčević, Nataša Džikanović, Nataša Pročković, Adela Filipović, Nataša Drecun, Zorana Kalapiš, Danijela Milošević, Milena Živadinović, Nikola Piperski, Ivan Debeljak, Nenad Čiča, Slaven Čiča
Statisti:
Danijela Radonjić, Vesna Novaković, Ivana Živković, Sara Ilić, Nemanja Jović, Ljubo Jaćimović, Gorjana Ilić, Peđa Ilić
Dete: Filip Stanišić
Orkestar Madlenianuma, koncert majstori Vesna Janssens i Balint Varga
Asistent dirigenta: Biserka Vasić 
Asistent reditelja:Tadija Miletić
Muzička priprema: Dragana Anđelić Bunjac

Traje 2.20 u dva čina sa pauzom
Reprizno emitovanje: četvrtak 21.05. i subota 23.05. od 18 časova

Petak, 22. maj u 19:30 časova
Drama Branislava Pipovića PLAVI ANĐEO
Po motivima romana Profesor Unrat Hajnriha Mana
Premijera 8. oktobar 2013.

Režija i adaptacija: Erol Kadić
Muzika i stihovi: Branislav Pipović
Scenograf: Zorana Petrov
Kostimograf: Ivanka Krstović
Koreografija: Milica Cerović
Dizajner svetla: Miloš Nešić
Lektor: Ljiljana Mrkić Popović

LICA:
Lola: Sloboda Mićalović
Imanuel Rat: Feđa Stojanović
Feliks: Aljoša Vučković
Markus: Ivan Jevtović
Kipert: Miodrag Krstović
Bela: Zinaida Dedakin
Direktor gimnazije: Branislav Zeremski
Loman: Ivan Zablaćanski
Kizelak: Stevan Piale
Ercum: Andrej Pipović
Orkestar: Aleksandar Stanković, Bojana Dadić, Vladimir Gagić, Dušan Stojanović

Inspicijent: Ljiljana Golubović Ivanković
Traje 1.43
Reprizno emitovanje nedelja 24.05. u 18 časova i ponedeljak 25.05. u 18 časova

Nedelja, 24. maj u 19:30 časova
Drama Žorža Fejdoa DAMA IZ MAKSIMA
Prevod: Ivanka Marković i Dejana Miladinović
Adaptacija: Branislava Ilić
Premijera 10. maj 2008.

Režija: Slavenko Saletović
Scenografija: Jasna Dragović
Kostimografija: Milanka Berberović
Muzika: Miroljub Aranđelović Rasinski
Scenski pokret: Pjer Rajković
Dizajn svetla: Srdjan Jovanović
LICA:
GOSPODIN PETIPON: Mihailo Lađevac
GABRIJELA PETIPON: Ljiljana Stjepanović
CICA ŽERAVICA: Katarina Radivojević
MONŽIKUR: Miloš Djordjević
GENERAL: Feđa Stojanović
KLEMENTINA: Ljubica Lukač
KORINJON: Viktor Savić
NAČELNIK SOVAREL: Vladan Gajović
GOSPOĐA SOVAREL: Lidija Pletl
VOJVOTKINJA: Eva Ras
VOJVODA: Vuk Saletović
SLUGA (Emil, Etjen i Žorž Klemenso): Zoran Ćosić

Traje 1.33 u dva čina
Reprizno emitovanje: utorak 26.05. i sreda 27.05. od 18 časova

Нема коментара:

Постави коментар