четвртак, 14. мај 2020.

Dan KOLA u doba korone


Bogdanka Đurić - direktorka Ansambla KOLO


15. maj je dan Ansambla KOLO. Svake godine, već više od sedamdeset godina, KOLO slavi ovaj dan kroz svoj rad - kroz pesmu, igru i muziku. To, naravno, neće biti moguće ove godine. Ove godine, u doba korone, KOLO će proslaviti svoj 72. rođendan na potpuno drugačiji način - na daljinu. Tog dana, na našoj Jutjub stranici, emitovaćemo jedan od većih projekata iz savremene istorije Ansambla. 

„KOLO NA DAR“ je bio besplatan, poklon koncert koji su napravili u centru Beograda, na Stadionu Tašmajdan. Snimljen sa 14 kamera, i iz drona, koncert je kasnije pretvoren u prvi bioskopski film „KOLO NA TAŠU“ o našoj tradicionalnoj i narodnoj umetnosti. Taj film će biti emitovan premijerno na stranici Ansambla KOLO u petak, 15. maja u 20 časova.

To što će ove godine ovaj značajan datum za život KOLA biti održan preko interneta, ne znači da nisu imali ranije razvijene planove za njega. Svaki Dan KOLA je dan kada slave ljude koji čine ovaj Ansambl, koji su od njega napravili ono što jeste danas i koji ih inspirišu da grade i stvaraju svoju budućnost. Zbog toga ove godine, Nagradu za životno delo dodeli su Bogdanki Bobi Đurić.

Bogdanka Boba Đurić je dobar deo svoje karijere provela u Ansamblu. Od 1958. do 1970. godine, ona je bila umetnica u Ansamblu, a kasnije, na kraju dvadesetog veka, 1999. godine, ona je postala i njegova direktorka. Tokom dva mandata, kroz razvijanje novih koreografija, podmlađivanje kadra i stvaranje novih sekcija, Bogdanka je svojom sigurnom rukom izvela Ansambl iz teškog perioda devedesetih i postavila ga na put na kome smo i danas - čuvanje naše tradicije, ali i osvajanje naše budućnosti. Zbog svega ovoga, ona je više nego zaslužna dobitnica ovog priznanja Ansambla.

„Sa zahvalnošću i uzbuđenjem primila sam vest o Nagradi za životno delo koje mi dodeljuje Ansambl KOLO,“ - rekla je Boba.

Ona, takođe, nije očekivala priznanja za svoj rad „jer sve što sam radila, činila sam iz interesovanja i ljubavi prema poslu, časno vršeći dužnosti koje ih on nosi, a za koji sam se profesionalno opredelila, darujući mu veći deo svog života, ljubavi i rada.“

Bogdanka je nastavila - „želela bih da (ova nagrada) bude podsticaj mnogim mlađim kolegama, a ima ih dosta, koji sa entuzijazmom i sa ljubavlju prema narodnom stvaralaštvu produžavaju vek njegovog trajanja. Bez sopstvene kulture nema ni postojanja jednog naroda.”

Na kraju, Boba je zaključila - „ja jesam od početka moga rada „Kolaš“ u duši i srcu i takva ostajem do kraja života. KOLO je moja ljubav, moje životno opredeljenje, a narodna igra najlepše što mi se dogodilo u životu. Još jednom hvala na ovoj časti i nagradi za moj rad.“

Bobi će ovu nagradu biti uručena kada se steknu uslovi za to. Iako je vanredno stanje ukinuto, borba protiv korona virusa nije gotova, i neophodno je da i dalje svi uradimo sve što je moguće da suzbijemo epidemiju, pre svega tako što ćemo biti odgovorni i prema sebi i drugima. Zbog toga Ansambl ove godine i slavi svoj dan na ovaj način.

Ali ne brinite, uskoro će ponovo igrati kolo.

Нема коментара:

Постави коментар