понедељак, 18. мај 2020.

Tri sata ujutru Đanrika Karofilja


„Ne bih umeo da kažem kad je počelo. Možda sam imao sedam godina, možda nešto više, ne sećam se tačno. Kad si dete nije ti jasno šta je normalno, a šta nije. U stvari, to ti nije jasno ni kad odrasteš, kad malo bolje razmislim. Ali to bi bila digresija, a voleo bih, koliko je to moguće, da izbegnem digresije. Dakle, manje-više jedanput mesečno, dogodilo bi mi se nešto neobično što bi me prilično uznemirilo. Bez najave i ničim izazvano, imao bih utisak odsustva, udaljavanja od onoga šta me okružuje i istovremeno izoštrenost čula.“

Uzbudljiva priča o ocu i sinu koji se prepoznaju i upoznaju u okolnostima koje predstavljaju simbolički i doslovan ispit izdržljivosti. Moravši da ostanu budni 48 sati, bez Antoniovih lekova za epilepsiju, ali uz lekove koji sprečavaju san, oni otpočinju čaroliju međusobnog otkrivanja... Tri sata ujutru je roman o odrastanju, o instant duhovnom sazrevanju, surovo ubrzanom kursu spoznaje koju život diktira i provocira. 


Kratak i koncentrisan, uzbudljiv, precizan i filmski zgnusnut, najlepši je roman Đanrika Karofilja.

Đanriko Karofiljo italijanski je romanopisac. Objavio preko dvadeset knjiga, koje su u Italiji doživele velike tiraže i izuzetnu čitanost. Od 2003. godine do danas dobio je 16 književnih nagrada.

Нема коментара:

Постави коментар