недеља, 31. мај 2020.

Skandinavija između korica: Pasi Ilmari Jeskeleinen – Lasica i njih devetoroKNJIŽEVNA FANTAZIJA FINSKOG „TVIN PIKSA”

Roman Lasica i njih devetoro, Pasi Ilmari Jeskeleinena, jeste knjiga koja je u 21. veku moždanajreprezentativniji izvozni proizvod finske književnosti. Prevedena na brojne jezike, ona danas obuzima maštu miliona čitalaca širom naše planete.
Otkriće postojanja romana Zločin i kazna u kojem Raskoljnikova ubija Sonja, u lokalnoj biblioteci malog finskog mesta, pokreće lanac događaja. Poput zavere finskih štampara, koji menjaju delove knjiga, ovakve stvari se ne zaustavljaju, greške se pojavljuju i u drugim knjigama i osvajaju ih menjajući im sadržinu.


Jozef K. ulazi u Kamijevog Stranca, i pomaže Mersou da pobegne iz zatvora, a sam ostaje da mu se sudi…


Sve ovo otkriva mlada nastavnica Ela, koja i sama nakon više decenija, postaje prva nova članica književne grupe Društvo književnika Zečeva, koju vodi slavna dečja spisateljica Laura Lasica. Članove ovog društva, ona je još pre nekoliko decenija odabrala kao talentovanu decu i svi su u međuvremenu postali poznati pisci, a sama ova grupa postaje književni mit ustrojen po svojim neobičnim pravilima.


U međuvremenu, pod misterioznim okolnostima Laura nestaje u snežnom vihoru, a Ela, poput literarnog ali i stvarnosnog istražitelja, počinje da otkriva tajne ovog gradića koji nalikuje finskom „Tvin Piksu” i tajnog društva koje počiva na zavetnoj pripadnosti danas značajnih pisaca koji su povezani Pravilima igre. Igra koju igraju pisci, ogoljava ih pred Elom, koja u igri različitih književnih diskursa probija zid ćutanja i razotkriva tajnu nestanka desetog člana grupe, navodno najtalentovanijeg dečaka.

Pasi Ilmari Jeskeleinen je rođen 1966. godine i prepoznatljiv je po fantanstičnim i naučnofantastičnim narativima. Dva puta je osvojio nagradu Kuvastaja Fantasy koju dodeljuje Finsko društvo „Tolkin“, a četiri puta nagradu Atorox za fantastiku. Profesor je finskog jezika i književnosti.

Нема коментара:

Постави коментар