четвртак, 28. мај 2020.

FILM DARKA BAJIĆA „LINIJA ŽIVOTA“ BESPLATNO NA MOJ OFF

Domaće ostvarenje „Linija života“ koje je proglašeno najboljim dokumentarnim filmom u Srbiji, a potom u jeku pandemije ovenčano zlatnom „Remi“ nagradom na prestižnom filmskom festivalu u Hjustonu postaće od sledeće nedelje deo redovnog repertoara Online bioskopa MOJ OFF

Student slikarstva, zatvorenik zloglasnog nacističkog logora KL Mauthauzen upisan pod rednim brojem 106.621 preživljava i pobeđuje smrt na jedinstven i sebi svojstven način – serijom crteža Mauthauzen koji, sakrivani tokom zarobljeništva danas predstavljaju svedočanstvo o mukama zatvorenika logora i zlokobnom činu.

Upravo sačuvani crteži akademskog slikara Miloša Bajića činili su i osnov za nastanak dokumentarnog filma "LINIJA ŽIVOTA" reditelja Darka Bajića koji će u petak, 29. maja biti BESPLATNO dostupan za posetioce Online bioskopu MOJ OFF. Već od narednog dana film će biti deo redovnog repertoara aktuelnog virtelnog bioskopa.

 
Film  „Linija života”, o tadašnjem studentu slikarstva Milošu Bajiću kasnijem profesoru na Akademiji likovnih umetnosti čiji su crteži, nastali tokom zarobljeništva skrivani od nacista, a potom korišćeni kao dokazi na suđenju odbeglim zločincima, proglašen je najboljim dokumentarnim filmom u Srbiji za prošlu godinu, a sada u jeku pandemije  film je na Međunarodnom filmskom festivalu u Hjustonu ("Worldfest") nagrađen zlatnom „Remi“ nagradom.

Nagrada osvojena u Hjustonu nije samo priznanje filmu "Linija života", već i slikarstvu moga oca, profesora Miloša Bajića - od linije smrti, koja je nastala u Mauthauzenu, do oslobođene linije apstrakcije, koja je maštom dosezala do neotkrivenih prostora kosmosa,“ istakao je Darko Bajić, reditelj filma.

Film opisuje surovost Drugog svetskog rata, u kojem je ljudski život vredeo onoliko koliko je čovek bio sposoban da radi u monstruoznoj mašineriji koncentracionih logora.


Нема коментара:

Постави коментар