среда, 27. мај 2020.

Svetoslav Nahum i roman Raptus: Da li virusi mogu uništiti svet?




Najpoznatiji roman bugarskog pisca Svetoslava Nahuma Raptus objavljen je u izdanju Arhipelaga u ediciji 100 slovenskih romana u prevodu Elizabete Georgiev. Raptus je prvi bugarski roman koji se objavljuje u prestižnoj međunarodnoj ediciji 100 slovenskih romana.
 
Roman Svetoslava Nahuma je intrigantna povest o budućnosti koja je već počela. Smešten u buduće vreme i oblikovan kao negativna utopija, Raptus pripoveda o otuđenim i sukobljenim moćima koje ne biraju sredstva da bi zavladale ljudima i tržištem, društvom i ekonomijom, kao i da bi stekle monopol nad informacijama i idejama. U Nahumovom romanu ludi naučnici i beskrupulozni vojnici i obaveštajci predstavljaju prvorazredne saveznike u borbi protiv tradicionalne humanosti, demokratije i ljudskih prava i potreba. Nahum pripoveda zanimljivo i sučava nas sa provokativnim situacijama u kojima prepoznajemo neke od epizoda modernog iskustva.

"Svet budućnosti se u Raptusu opisuje kao kidnapovan od strane bande ludih umova koji su izgubili vezu sa stvarnošću, razjarenih, pohlepnih, beskrupuloznih, arogantnih, okrutnih i ciničnih vampira koji piju normalnu ljudsku energiju. Raptus je postao društvena dominanta, on predstavlja prehrambeni lanac ideja, religija, dogmi, naučnih, političkih, religijskih i okultnih platformi. Raptus nije tek masovno ludilo, on je kreirani društveni sistem u kome žive ljudi budućnosti zaraženi virusom ludila. Nahumov Raptus predstavlja mračno upozorenje o mogućoj budućnosti koja čovečanstvu ne sme da se dogodi. Mada čitalac ne može a da se na zapita: ne živimo li mi već u vremenu kojim dominiraju militarizovani jastrebovi, korporacijska čudovišta i mreže za medijske manipulacije? ",  naglašava pisac Srđan V. Tešin u pogovoru za srpsko izdanje ovog romana.

"Ali tamo, na kraju vašeg budućeg istraživanja sveta, samo će vaša savest moći da vam da savet: sloboda ili slava. Ne postoji teže breme za čoveka od istine... Cela istina isporučena na gomili ubija čoveka na licu mesta", kaže jedan junak u romanu Svetoslava Nahuma Raptus da bi se potom zaključilo:

  "Svet je teška megastruktura, virusi ga mogu uništiti. A virusi, skriveni kao lažni algoritmi kategoričkih ljudskih ideja, najopasnija su stvar za civilizaciju."


Rođen u Sofiji 1970. godine, Svetoslav Nahum piše prozu, eseje, drame i kritiku, scenarije. Autor je novele Vučje zavijanje, knjiga priča Ulovljeni jednorog i Bekstvo sa Кrima, kao i romana Raptus i Doktriner. Nahum je zastupljen u antologijama bugarske priče na ruskom, nemačkom i turskom jeziku. Nominovan za nagradu „Elijas Кaneti“, Raptus je doživeo više izdanja na bugarskom jeziku. Nahumov Raptus je objavljen u SAD i Rusiji.


Нема коментара:

Постави коментар