недеља, 2. децембар 2018.

Izložba: Milica Mila Ristić „Knjige tekstura“



Posle kraće pauze u ponedeljak 3. decembra od 20 časova KC Grad nastavlja sa godišnjim izlagačkim programom, izložbom „Knjige tekstura“, umetnice Milice Mile Ristić. Iako je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Ristić radi na polju crteža, objekata i instalacija, a postavka u Gradskoj galeriji teži instalaciji, koja je celina sastavljena od grafičkih listova i knjiga.

Ručno ukoričene knjige sastoje se od specifičnih grafičkih listova, gde je autorka tehnikom suvog žiga otiskivala teksture različitih predmeta, poput perli i čačkalica, te drugih predmeta naše svakodnevice. Harmonične strukture građene su slaganjem ovih predmeta u međuodnose, ponovo nam otkrivajući svoje formalne osobine. Grafički listovi uvezani u knjige iniciraju i kreiraju taktilna iskustva vezana za predmete koji upravo svojim fizičkim odsustvom postaju vidljivi.

Otisnuta tekstura kao eho predmeta za zadatak ima da posetioca suoči sa načinom na koji doživljava svakodnevicu. Na prednjoj korici svake knjige nalazi se znak koji predstavlja osnovnu jedinicu od koje su teksture u knjizi sačinjene. Znak takođe referiše i na izgled predmeta čijim otiskivanjem su teksture nastale.

Publika će tokom trajanja izložbe moći da čita specifične knjige upotrebom više čula istovremeno. Preispitujući naše znanje o svakodnevici, radovi se bave načinima opažanja i predstavljaju pokušaj njegovog izoštravanja i preoblikovanja Izložba pruža posetiocima mogućnost razvoja novog perceptivnog iskustva svakodnevno prisutnih predmeta i tekstura.

Milica Mila Ristić se ovom izložbom prvi put predstavlja publici u Kulturnom centru Grad, a ona je delom rezultat i njenog usavršavanja u Minhenu tokom 2016. godine, na Akademiji likovnih umetnosti, u klasi profesora Floriana Pumhösla.

Postavka će biti dostupna za čitanje, sve do 16. decembra, a radno vreme Gradske galerije je u periodu od 14 do 20 časova.

Нема коментара:

Постави коментар