петак, 7. децембар 2018.

Tulum u samostanu u zagrebačkoj Komedji





Petak uveče (23.11.) u Zagrebu bio je rezervisan za  jednu premijeru. U Komediji zagrebačkom pandanu Pozorištu na Terazijama. “Tulum u samostanu” (The Priory) je crnohumorna punokrvna komedija koju je Mišel Vejn praizveo u prizemlju londonskog Rojal Kort Teatra 2009. godine. 


Prijem je bio vanredan, te je tekst jedopisan i proširen, a za novu verziju autor je dobio nagradu Olivier za najbolju novu komediju. Reprize su 26, 27. i 28. novembra i 14. i 15. decembra s početkom u 20 sati. Sjajna prilika da promislite kida ćete i kako ćete za Novu godinu!

 

Sedam prijatelja, novogodišnja noć i ukleti manastir! Formula je ovo za urku (tulum) koji će dugo ostati u pamćenju glavnih aktera. Ovaj komad je najavio 68. sezonu u tek obnovljenom teatru.


Šta se dešava na tulumu? Nakon što je prekinula s dečkom, Kejt odluči da pozve grupu najbližih prijatelja u obnovljeni i navodno ukleti  manastir, adaptiran u pansion, na novogodišnju zabavu. 


U atmosferi na rubu dekadencije i sveopte egzaltiranosti na proslavu bane i pokoji ‘padobranac’. Nakon poprilične konzumacije alkohola i opijata (ovo je vreme i održavanja Vinkoma, vinskog festivala u zagrebu n.a.) na videlo izbijaju tane protagonista,  te se bude u redefinisanim odnosima. Nešto poput italijanskog filma i pozorišne predstave “Savršeni stranci”. 

 

Uloge tumače: Vanja Ćirić, Igor Mešin, Ronald Žlabur, Dajana Čuljak, Goran Malus, Sanja Marin i Ivan Čuić.


Redateljka ove komedije je Aida Bukvić koja o komadu kaže:

 “Grupa prijatelja koja se skupi na proslavi Nove Godine i koja se dugo nije vidjela otvara brojne teme poput susreta s prošlošću, preispitivanje sopstvenih  života i svođenja računa.”


“Ovo je raskalašni tulum, na kojem svi odbacuju svoje ljušture što dovodi do toga da na površinu izlaze neke ne tako lepe stvari”,  kaže Vanja k Ćirićoja se itekako pronašla u glavnom liku: “Da, pronašla sam se u Kejt. Svi mi ponekad u životu nismo dobri prema sebi te zataškavamo svoje probleme.”


 
Mišel Vejn: TULUM U SAMOSTANU, komedija
S engleskog preveli: Ivo Knezović & Hrvoje Vranić

Rediteljka: AIDA BUKVIĆ
Scenograf: IVO KNEZOVIĆ
Kostimografkinja: GABRIJELA KREŠIĆ
Autor muzike: CHRISTIAN KANAZIR

LICA:

KEJT: Vanja Ćirić
DANIJEL: Igor Mešin
BEN: Ronald Žlabur
LAURA: Dajana Čuljak
KARL: Goran Malus
REBEKA: Sanja Marin
ADAM: Ivan Čuić

Premijera: 23. 11. 2018.

Fotografije s predstave:  Ines Novković

Нема коментара:

Постави коментар