петак, 7. децембар 2018.

Film „Meso“ zatvara festival u Čikagu i prvi European Film Challenge u BiH




Projekcijom filma „Meso“ režisera Saše Hajdukovića biće zatvoren ovogodišnji Festival srpskog filma u Čikagu te prvi deo premijernog European Film Challenge projekta u Bosni i Hercegovini.

U nedjelju, 9. decembra, film iz Bosonoge produkcije će postići ono što je uspelo malo kojem delu iz BiH, pa i čitave regije, a to je da u velikom stilu istovremeno zatvori dve velike filmske priče.


Projekcija ostvarenja iz pera scenariste Nikole Kolje Pejakovića najprije će biti organizovana u sarajevskom bioskopu „Meeting Point“, a njen početak je zakazan za 17:30 časova. 

Prikazivanjem „Mesa“  bié zatvoren prvi deo European Film Challenge projekta, jedinstvenog filmskog izazova pokrenutog sa ciljem populariyacije evropskog filma.
Tokom European Film Challenge-a, ljubitelji sedme umetnosti sakupljaju bodove gledanjem dela evropske produkcije i takmiče se za putovanje na jedan od tri najveća festivala na Starom kontinentu – u Berlinu, Veneciji i Kanu. 

Ovaj art izazov prvi put se odvija u BiH, u organizaciji Udruženja filmskih radnika, a „Meso“ je jedan od četiri BH filma čije gledanje publici donosi poene.


Istog dana u 20:30 časova, ali po centralnom severnoameričkom vremenu, „Meso“ bié prikazano i u Čikagu. Gorka drama o savremenim Mirku i Slavku, nastala paralelno sa istoimenom serijom, imaće čast da zatvori Festival srpskog filma.

Pomenuti festival održava se po šesti put, i to u periodu od 7. do 9. decembra. Tokom navedena tri dana, u ovoj američkoj metropoli biće prikazano ukupno sedam novih filmskih ostvarenja, uz poseban omaž nedavno preminuloj Mileni Dravić.



Nakon zapaženog uspeha serije „Meso“, emitovane krajem 2017.  godine, filmska verzija priče o jednoj porodici,  jednom gradu i jednom društvu zatvara 2018. u jednako velikom stilu. 

„Učešća i nagrade na festivalima najbolji su način i da zakoračimo u 2019. godinu, u kojoj nas očekuju još veći i uzbudljiviji planovi, a prvenstveno se odnose na snimanje serije ’Kosti’. Kako smo već najavljivali, ’Kosti’ će biti drugi deo ’banjalučke trilogije’ i doneti sasvim novu priču, sa novim protagonistima i još višim nivoom produkcije. Jedino što ostaje isto jeste tim iza kamere, koji je imao želju da ’Mesom’ Banju Luku upiše na filmsku kartu Balkana, a uspeo, eto, da svoj grad ucrta i na svetske mape. ’Kosti’ će biti potvrda da za domaće talente još kako ima mesta u sve moćnijoj filmskoj industriji“, poručila je Brankica Janković, producentkinja filma i serije „Meso“.



Podsetimo, scenario za film „Meso“ je pokupio nagrade u Vrnjačkoj Banji i Tuzli, na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu su nagrađeni glumci Igor Đorđević, Marija Pikić i Faketa Salihbegović-Avdagić, a Marija Pikić ponovo na Mojkovačkoj filmskoj jeseni, dok je film prikazan na festivalima u Trebinju, Mostaru i Sarajevo Film Festivalu. No, „Meso“ se nije zaustavilo na regiji iz koje dolazi, već je svetsku premijeru doživelo u takmičarskom programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu.


Нема коментара:

Постави коментар