среда, 26. децембар 2018.

Narodno pozorište u Beogradu— kraj jedne turbulentne godine





Zgrada nacionalnog teatra u Beogradu, kao i naši životi trpela je udarce istorije, menjala se protokom vremena. Očekuje se izdavanje knjige Žorža Popovića o svim mogućim izgledima ove nacionalne kuće. Crnjanski ju je krstio „kućom vetrova“. Primljeni su novi članovi u orkestru, horu i baletu. Za razliku od svog prethodnika, Ivana Vujuć novu zgradi vidi kao isključivo zdanje Opere.

Sedam dramskih premijera, samostalno ili u koprodukciji, dve operske i jedna baletska, brojna gostovanja, pozorišni kongres i uspešan rad muzeja suma su sumarum ove pozorišne kuće u ovoj kalendarskoj godini. Ivana Vujić, drugi je upravnik u 150 godišnjoj istoriji koji je pročešljao sve prostore od nivoa —2 i druga žena na ovoj ključnoj, kulturnoj poziciji.

Mesto direktora Drame, mesto oko kojeg se podiglo toliko prašine, zauzela je Tanja Šljivar. Grupa Mladi pozorišni eksperti (Аna Konstantinović, Ana Popović, Tea Puharić, Tijana Grumić...) radiće na obrazovanju mlade publike, pogotovo tinejdžera. Fokus rada nove direktorke je međunarodno pozicioniranje srpskog nacionalnog prestonog teatra i dovođenju reditelju sa strane. Pozorište je živ organizam i treba da ima komunikaciju sa svetom i sa njim razmenjuje teatarska iskustva.

Osnovaće se i fondacija koja će osnažiti buduće projekte. Mala scena biće prvenstveno namenjena domaćim autorima, a u planu su i projekti fuzije tri asambla. Najavljena je i scena na Dorćolu. Radiće se Stankovićeva Nečista krv, Šekspirov San letnje noći, Kami..

Jasmina Trumbetaš Petrović, direktor Opere, saopštila je da opera sprema premijeru Koštane posle 60 godine (23. mart 2019.) u režiji Juga Radivojevića, kao i „Manon  Lesko“. Vratiće se dečije opere, poput Ivice i Marice, kao i operske matine u nedelju u podne. Izvršiće se povezivanje opera regiona.

Balet ima novu, četvrtu verziju Labudovog jezera, rekao je direktor Baleta Konstantin Kostjukov. Kostime radi Renato Balestra. Žizela koja ima 50 godišnje trajanje biće obnovljena, kao i Dr Džekil i Mr. Hajd na muziku Edvarda Elgara i Dragoljuba Đuričića, a po koregografiji, libretu i režiji Vladimira Logunova. 

Muzej će u februara proslaviti dvestogodišnjicu od prvog izvođenja pozorišne predstave na srpskom jeziku. Obnoviće se stalna postavka и десетогодишњице смрти првака Балета Радомира Вучића. Jubilej igranja Šekspira biće obeležen 26. novembr. Direltor Muzeja Dragan Stevanović najavio je i poseta 101 turističke grupe sa kruzera.

Uspeh Narodnog pozorišta u Beogradu meriće se uspehom mladih ljudi i razvojim publike. Izvršiće se i proces digitalizacija, a cilj je da se uđe u međunarodne fondove i institucije.

Нема коментара:

Постави коментар