петак, 7. децембар 2018.

ОТВАРАЊЕ ДЕЦЕМБАРСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

Четвртак, 13. децембар у 19.00


Галерија Артгет

Трг републике 5/I
МИЛАН АЛЕКСИЋ
УЗОРЦИ
фотографије
13.12.2018 – 5.1.2019.
 
Тридесет шест фотографија, осим 4 изузетка, у галеријском простору je представљено без рамова, распоређено у 4 целине. Свака од ових серија се састоји од по 9 фотографија, при чему је цела серија идентификована и названа једноставно према објекту који је фотографисан. Тако серије Стока, Куће, Дрвеће, Машине и Цркве садрже фотографије управо оних објеката који се недвосмислено могу сврстати  у ове категорије.

Реч је о природним и сеоским пејзажима, екстеријерима и предметима који су у свакодневној употреби. На овим местима, и поред тога што поседују трагове људског постојања, нема људи, али она не делују напуштено. Јавни и приватни простори су испреплетани, имају исти третман, и заједно траже од посматрача реконструкцију својих првобитних значења и улога у свакодневном животу. Време које посматрач инвестира у ове сцене је прошло време, заправо историја посттранзиционог друштва, са себи својственим односом према природи, окружењу, религији, друштвеним вредностима.  


Из текста Узорци Ивана Манојловића, кустоса изложбеи уметничког директора Галерије Артгет у 2018.

 
Више информација о уметнику  пронађите овде.


Ликовна галерија
Кнез Михаилова 6
13.12.2018 – 5.1.2019.
ИВАН ШУЛЕТИЋ, УПЛАШИЋУ САМОГ СЕБЕ !


Актуелна изложба Ивана Шулетића у Ликовној галерији представља занимљив и интригантан  амбијент састављен од медијски разнородних презентација познатих и нових цртежа, слика, видео радова и објеката. У препознатљиву поетику слика града (Cityscape) које смо у уметничкој и излагачкој пракси овог аутора пратили кроз слике и цртеже великих формата рађене у традиционалним дисциплинама, са  скицама преузетим из  дигиталног медија, овог пута чини и поставка обгаћена  и мултипликована у идејном и продукцијском смислу коју Милета Продановић у тексту у каталогу изложбе карактерише као својеврсни „визуелни есеј“ читања града. 
Доводећи у везу изложбу београдског сликара, уједно и професора на Архитектонском факултету у Београду,  са конвенцијама приказивања градова на сликама неких старих мајстора као што је нпр. Ел Греков Поглед  на Толедо са мапом града из раног 17. века, Милета Продановић усмерава пажњу посматрача на нека могућа гледања изложеног „микрокосмоса“.  
 „Ако изложбу Ивана Шулетића сагледамо као неку врсту савремене и привремене реконструкције  „собе картографа“ лако ћемо закључити да се уметникова основна интенција састоји у томе да се сагледа, измери и заобилазним стратегијама прокоментарише данашњи свет – онакав какав се објављује у видљивим формама које су, опет, пројекције невидљивих друштвених топографија“.
 
Са великим платном/диптихом  познатог мотива мегалополиса умноженог у pattern маниру у  средишту поставке као акцентом просторне инсталације, низом руком рађених цртежа који прате познати мотив, два нова видео рада са амблематским пројекцијама сцена из Чаплиновог филма „Велики диктатор“ из кога је, уосталом, преузет и назив изложбе, објеката попут глобуса који оживљавају познате сцене, ваљкастог камена са хералдичким натписом за кога писац текста претпоставља да може бити „остатак топографије неког тајног ритуала или тек нечија картографска игра“ –  изложба све умножене визуелне елаборације савременог света којима се уметник бави ставља пред посматраче отварајући просторе за нова визуелна и концептуална читања места и времена у коме су дела настала
.

Више информација нађите овде.

Галерија Podroom
Трг републике 5/-I
Artists’Film International vol. 2017/2018
13.12.2018 – 5.1.2019.
vol. 2017
Wojciech Bakowski, Desire Machine Collective, Gabriela Golder, Anne Hjort Guttu, Luis Lazzaro de Matos & Daniela Agostinho, Mikhail Karikis, Mary Reid Kelley & Patrick Kelley, Tanja Ostojić Meggie Schneider, Laura Horelli, Nina Lassila, Agnese Luse, Angela Melitopoulos, Eléonore de Montesquiou, Isabell Spengler & Gitte Villesen Adrian Paci, Nguyen Phurong Linh, Oliver Ressler & Dario Azzellini, Cengiz Tekin, Zheng Mahler collective
vol. 2018
Ørjan Amundsen, Rosa Barba, Danielle Dean, Tom Ireland, Patrick Hough, Jibade Khalil Huffman, Pelin Kirca, Elena Mazzi, Musa paradisiaca, Vladimir Nikolić, John Skoog, Jokubas Čižkas & Robertas Narkus, Juan Sorrentino, Yim Sui Fong, Mikolaj Sobczak, Yim Suifong, Munem Wasif, Le Xuan Tien
Међународни уметнички филм (Artists’Film International), који је 2008. године покренула галерија Вајтчапел из Лондона, пројекат je у чијој реализацији учествује 18 институција из целога света, а циљ је пружање увида у глобални пресек стања уметничке продукције покретних слика.
Програм сваког годишњег издања састављен је од уметничких филмова које предлажу партнерске институције на основу претходно задате теме, док се формати презентације мењају.
На изложби у галерији Podroom биће приказани уметнички филмови из последња два издања пројекта која окупљају радове тридесетак уметника, уметница и уметничких група који су се бавили темама сарадње, истине и односа између стварности и фикције.
На позив Културног центра Београда у оквиру поменутих издања пројекта биће приказани видео рад  Jūrmala који потписују Тања Остојић, Лаура Хорели, Нина Ласила, Агнес Лусе, Ангела Мелитопулос, Елеонор де Монтескју, Меги Шнајдер, Исабел Шпенглер и Гита Вилсен као и посебно издање видео рада There is no Landscape  Владимира Николића.
Међународни уметнички филм се реализује у сарадњи са галеријом Вајтчапел из Лонодна, Музејем модерне уметности из Истанбула, Музејем технологије, уметности и архитектуре из Лисабона, Фондацијом Проа из Буенос Аиреса, галеријом Пројекат 88 из Мумбаја, Музејем модерне и савремене уметности из Бергама, н.б.к. видео форумом из Берлина, галеријом Пара Сите из Вијентама, Центром са савремену уметност из Вилнуса, галеријом Доц Лаб из Ханоја, Балром Марфа из Тексаса, Музејем Хамер из Лос Анђелеса, Музејем модерне уметности из Варшаве, Бониерс Кунстхале из Стокхолма, галеријом Витворт из Манчестера, Центром за савремену уметност из Тромса.
Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима.

Нема коментара:

Постави коментар