уторак, 11. децембар 2018.

Nenad Vasilić trio - veliki koncerti u Beogradu i Nišu!

 
Nenad Vasilić trio održaće dva koncertna nastupa u organizaciji Metropolis Music - 12. decembra u Beogradu i 13. decembra u Nišu.

U Beogradu, koncert će se održati u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine od 20h. Karte za koncert po cenama od 900 i 1200 dinara možete nabaviti na blagajni Kolarca, svim prodajnim mestima Eventim-a, kao i u Muzičkoj kući Metropolis, Makedonska 21.


Nenad Vasilić trio na koncertu u Beogradu nastupiće u sastavu:

 
Nenad Vasilić – kontrabas
Marko Živadinović – harmonika
Romed Hopfgartner - saksofon


U Nišu, koncert će se održati u Sali Simfonijskog orkestra od 20.30h. Ulaznice za koncert našeg svetski priznatog kontrabasiste mogu da se nabave  u pretprodaji na lokacijama Vinyl Café, Vintage Shop i Energy Music Shop, a na dan koncerta na blagajni Simfonijskog orchestra po cenama od 900 i 1200 din (VIP mesta).


Nenad Vasilić trio na koncertu u Nišu nastupiće u sastavu:


Nenad Vasilić – kontrabas
Marko Živadinović – harmonika
Rastko Obradović – saksofon
 



Nenad Vasilić - kontrabas Srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a potom studirao na Jazz akademiji u Gracu. Posle početnih iskustava u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut...), 1998. godine odlučuje da formira sopstveni kvintet (jedno vreme pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band), sa namerom da „u repertoaru nema američkih numera“. Tokom vremena, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao.

Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, poput „Ajde Jano“, „Kad ja pođoh na bembašu“, „Zajdi zajdi“, „Jovane mori Jovane“ i „Zapevala sojka ptica“. Potom je u program uvrstio i muziku legendarnog romskog interpretatora Šabana Bajramovića, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije. Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić ipak izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music, karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku.

Snimio je deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Takođe je kao kompozitor i/ili „sajdmen“  učestvovao na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli (...) a ostvario je i uspešne koncertne saradnje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin. Sa projektom “Reka”, u društvu Medunjaninove i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

Deseti, a njegov drugi koncertni album Live In Theater Akzent snimljen je 28. januara 2016. godine u bečkom pozorištu Akzent. Koncert se odigrao dan pred studijsko snimanje prethodnog albuma „Wet Paint“ – osim trija koji je realizovao to ostvarenje (Nenad Vasilić – kontrabas, Bojan Zulfikarpašić – klavir, Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke), u ekipi je i Volfgang Pušnig (alt-saksofon i flauta), vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umetnika danas. Na evropskom tržištu album se pojavio sredinom prošle godine, u izdanju nemačke kuće Galileo Music, a ove godine zahvaljujući Metropolis Jazz (podetiketa Metropolis Music) cd izdanje kao i LP “Live In Theater Akzent” mogu da se nabave i u Srbiji.

Album sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima Seven („Day By Day“ i „Intro For Shaban“) i Wet Paint („New Bass Song“ i „Balkanesque“), rekonstrukcije starih tema Bojana Zulfikarpašića „Grožnjan Blue“ i „Full Half Moon“, kao i originalno viđenje duhovne pesme „Gospodi pomiluj“. Kontekst koncerta pruža četvorici umetnika priliku za opuštenije improvizovanje, ispunjeno strašću i snagom njihovih individualnih talenata. Posebnu vrlinu čini zvuk. Visoki kvalitet snimka doprinosi da se, slušajući album, zaista osećate kao na koncertu ispred ansambla, što je obeležje svih skorijih ostvarenja Nenada Vasilića. 


Marko Živadinovićharmonika Rođen je u Srbiji 1979. godine i odrastao je uz snažan uticaj srpske tradicionalne muzike. Njegovo muzičko obrazovanje je zasnovano na klasičnoj i modernoj muzici, koja ga je provela kroz celu Evropu, od Srbije preko Slovačke do Nemačke. Postao je poznat kroz internacionalne projekte i saradnje (Nenad Vasilić, Roland Neuwirth i bend Extremschrammeln, Alegre Correa). Od 2005. godine živi i stvara u Austriji gde radi kao producent, kompozitor i harmonikaš.

Romed Hopfgartnersaksofon Romed je studirao na Tiroler Landeskonservatorium u Insbruku i na University of Music and Performing Arts u Beču. Dobio je nagradu za solo izvođenje na Tyrolean Jazz Competition 2000. godine. Od 2007. godine uz svoj obiman umetnički rad Romed podučava na Mozzarteum Insbruck. Saksofonista koji trenutno živi u Beču je aktivan na jazz sceni već više od 10 godina i sarađivao je sa svetski poznatim imenima kao što su Nenad Vasilić, Franui, Nouvelle Cuisine Big Band, Alegro Correa, Lili Araujo...)

Rastko Obradović – saksofon Rastko je saksofonista svetske klase koga odlikuje autentičan i upečatljiv ton koji mu je omogući saradnju sa eminentnim domaćim i inostranim muzičarima. Pored toga što je izvrstan saksofonista, on je i sjajan improvizator koji se bavi autorskom muzikom. Razvijao se pod uticajima Jan Garbareka, Michael Breckera, Sonny Rollinsa i Bojana Z sa kojim je ove jeseni objavio EP pod nazivom „Wabi Sabi“ za izdavačku kuću AMP Music and Records iz Norveške.

Нема коментара:

Постави коментар